Een leven zonder insuline spuiten komt dichterbij voor mensen met diabetes type 1 dankzij een samenwerking op ongekend grote schaal: RegMed XB, het nieuwe instituut voor regeneratieve geneeskunde. 

Binnen het consortium RegMed XB (Regenerative Medicine Crossing Borders) werken prof. dr. Eelco de Koning en dr. Aart van Apeldoorn aan een veelbelovend onderzoek: nieuwe lichaamseigen bètacellen die insuline maken. En deze inbrengen bij mensen. Regeneratieve geneeskunde is het herstellen van ziek of beschadigd weefsel in het lichaam. Bij diabetes type 1 heeft het immuunsysteem de bètacellen in de alvleesklier vernield, waardoor ze geen insuline meer produceren. 

Kennis en praktijk combineren

In RegMed XB werken vanaf 2017 gezondheidsorganisaties zoals het Diabetes Fonds, Stichting Diabetes Onderzoek Nederland (DON), de Nierstichting, het Reumafonds en de Hartstichting samen met tientallen wetenschappers, universiteiten, bedrijven en provincies. Zo komen resultaten zo snel mogelijk beschikbaar voor patiënten. Het consortium startte met een investering van 18 miljoen euro. Inmiddels heeft het Rijk daar nog eens 5,5 miljoen euro voor investeringen en 56 miljoen euro voor hoogwaardige faciliteiten bijgedaan.

Diabetes vooraan in RegMed XB

Nieuwe cellen voor mensen met diabetes is een van de eerste concrete projecten van RegMed XB, omdat het onderzoek al ver is dankzij eerdere investeringen, door onder andere het Diabetes Fonds. Het project is veelbelovend en heeft een grote kans van slagen.

Superschone gebouwen

Dankzij de miljoenen investeringen kan RegMed XB bovendien nieuwe hoogwaardige faciliteiten bouwen. Om zo allerlei biomaterialen en nieuwe cellen superschoon en op grote schaal te kunnen maken. Deze faciliteiten zijn belangrijk voor RegMed XB, omdat daar met levende cellen wordt gewerkt die uiteindelijk bij mensen worden gebruikt. Dat moet aan strenge veiligheidseisen voldoen. Daarnaast bieden de faciliteiten ook nieuwe werkgelegenheid en economische ontwikkeling.

Hoog rendement van elke euro

Omdat het Diabetes Fonds investeert in veelbelovend onderzoek in Nederland, en daarmee ook andere doelen helpt realiseren, kunnen we krachtig samenwerken met vele partijen. Daardoor vermenigvuldigen wij elke euro van de donateurs en kunnen we deze grote sprong maken van kennis naar een vernieuwende behandeling voor mensen met diabetes type 1.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.