Een leven zonder insuline spuiten komt dichterbij voor mensen met diabetes type 1 dankzij een samenwerking op ongekend grote schaal: RegMed XB, het nieuwe instituut voor regeneratieve geneeskunde. 

Binnen het consortium RegMed XB (Regenerative Medicine Crossing Borders) werkt prof. dr. Eelco de Koning aan een veelbelovend onderzoek: nieuwe lichaamseigen bètacellen die insuline maken. Regeneratieve geneeskunde is het herstellen van ziek of beschadigd weefsel in het lichaam. Bij diabetes type 1 heeft het immuunsysteem de bètacellen in de alvleesklier vernield, waardoor ze geen insuline meer produceren. 

Kennis en praktijk combineren

In RegMed XB werken vanaf 2017 gezondheidsorganisaties zoals het Diabetes Fonds, Stichting Diabetes Onderzoek Nederland (DON), de Nierstichting en het Reumafonds samen met tientallen wetenschappers, universiteiten, bedrijven en provincies. Zo komen resultaten zo snel mogelijk beschikbaar voor patiënten. Het consortium start met een eerste investering van 18 miljoen euro. 

Diabetes vooraan in RegMed XB

Nieuwe cellen voor mensen met diabetes is een van de eerste concrete projecten van RegMed XB, omdat het onderzoek al ver is dankzij eerdere investeringen, door onder andere het Diabetes Fonds. Het project is veelbelovend en heeft een grote kans van slagen.

Hoog rendement van elke euro

Omdat het Diabetes Fonds de grootste private financier is van diabetesonderzoek in Nederland, kunnen we gebruikmaken van een gunstige financiële regeling met de overheid. Daardoor verdrievoudigen wij elke euro van de donateurs. Mede hierdoor, en door de krachtige samenwerking met vele partijen, kunnen we deze grote sprong maken van kennis naar een vernieuwende behandeling voor mensen met diabetes type 1.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.