Mijlpalen uit Nederlands onderzoek

Het Diabetes Fonds maakt al 40 jaar onderzoek mogelijk, dankzij de inzet van donateurs en vrijwilligers. Daardoor zijn er belangrijke doorbraken gekomen, dus dat betekent een steeds betere behandeling van diabetes. Onderzoek heeft zin en met jouw hulp gaan we ermee door, voor een leven zonder diabetes!

Basis voor genezing van diabetes type 1

Nederlandse wetenschappers ontdekten welke cellen van het afweersysteem de fout in gaan en zo diabetes type 1 veroorzaken. Toekomstige genezing van diabetes type 1 is te danken aan deze ontdekking. Kort geleden ontdekten deze onderzoekers bovendien dat mensen met diabetes type 1 vaak nog 'slapende' insulineproducerende cellen hebben.

Kunstalvleesklier

De kunstalvleesklier komt eraan voor mensen met diabetes type 1. Nederlandse onderzoekers zijn er als eerste in geslaagd om het apparaat te verkleinen van kast tot zakformaat. Daarnaast regelt deze kunstalvleesklier volledig automatisch de bloedsuiker, zodat mensen met diabetes niet meer zelf handmatig insuline hoeven te spuiten en de bloedsuiker hoeven te meten.

Bloedsuiker meten zonder naald

TNO ontwikkelde mede met steun van het Diabetes Fonds een manier om zonder prikken bloedsuiker te meten. Namelijk met een methode die licht gebruikt om door de huid heen te meten hoeveel suiker er in het bloed zit. Momenteel wordt het apparaat verder getest en door ontwikkeld naar een klein formaat.

Eerdere opsporing van complicaties

Diabetes kan leiden tot nare gevolgen, zoals hart- en vaatziekten, schade aan ogen en nieren: complicaties van diabetes. Onderzoekers ontwikkelden met geld van het Diabetes Fonds een apparaat dat in 30 seconden met speciaal licht aan de onderarmhuid meet of iemand een grotere kans heeft op complicaties, zodat op tijd kan worden ingegrepen.

Snellere herkenning van diabetes type 2

De Nederlandse ‘Hoorn-studie' zette de wereld op zijn kop. Daaruit bleek dat de helft van de mensen met diabetes type 2 hiermee jaren ongemerkt rondliep. Door deze studie is iedereen meer gaan opletten om diabetes eerder te herkennen en te behandelen. Daardoor blijven mensen met diabetes type 2 nu veel langer gezond dan 20 jaar geleden.

Betere behandeling tegen blindheid

Diabetes veroorzaakt netvliesschade, daardoor zijn al heel veel mensen door diabetes blind geworden. Nederlands onderzoek laat zien hoe bloedvaatjes het oog kapot maken. Dat heeft geleid tot nieuwe medicijnen tegen blindheid.

Hersenen en diabetes

Dankzij Nederlands onderzoek weten we nu meer over wat diabetes doet met de hersenen. Problemen met geheugen, aandacht en concentratie komen vaker voor bij diabetes. Ook loopt Nederland voorop in het onderzoek naar de invloed van hoge en lage bloedsuikerspiegels op het brein.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.