Bij mensen met diabetes type 2 komen beroertes, dementie en depressie vaker voor dan bij mensen zonder diabetes. Als we weten waardoor dat komt, zijn deze hersenziekten in de toekomst mogelijk beter te voorkomen of behandelen.

Door diabetes kunnen de kleine bloedvaten in de hersenen slechter gaan werken. Eerder vond dr. Thomas van Sloten (Universiteit Maastricht) aanwijzingen dat dat mogelijk een rol speelt bij beroertes, dementie en depressie. Daarom kijkt hij in dit onderzoek of een verminderde werking van de kleinste hersenenvaatjes inderdaad bijdraagt aan deze hersenziekten bij mensen met diabetes type 2.

Speciale scans van de hersenen en ogen

Voor het onderzoek gebruikt dr. Van Sloten de gegevens van een grote groep mensen met diabetes type 2. Ook maakt hij speciale scans van de hersenen en ogen van mensen met diabetes. Met de scans brengt hij de kleinste vaatjes in beeld. Vervolgens kijkt hij of veranderingen in deze bloedvaatjes vaker voorkomen bij mensen met een beroerte, depressie of dementie.

Verder bekijkt de onderzoeker of bepaalde medicijnen bij diabetes de kleinste vaatjes beter kunnen laten werken. En of scans van de kleinste vaatjes in het oog mensen met diabetes type 2 kunnen opsporen die een extra hoog risico lopen op het krijgen van een beroerte, dementie of depressie.

Voorkomen en behandelen

Het is belangrijk om de oorzaken te ontmaskeren van deze hersenziekten bij mensen met diabetes. Deze kennis is nodig voor het ontwikkelen van nieuwe behandelingen én voor het vroeg opsporen en eventueel voorkomen van hersenaandoeningen bij mensen met diabetes.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2021.81.004
Status: Lopend
Onderzoeker: Dr. T.T. van Sloten
Kosten: € 275.000

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.