Diabeteszorg: luister beter naar wat iemand zelf wil

Bijna de helft van de mensen met diabetes type 2 slikt medicijnen niet als die bijwerkingen hebben. Ook willen veel mensen best meer bewegen, maar ze vinden het lastig en zien er tegenop. Dat komt uit onderzoek naar wat mensen vinden van de diabeteszorg.

Dit onderzoek wilde duidelijk maken welke verwachtingen en voorkeur mensen met diabetes type 2 hebben over de diabeteszorg. Veranderingen kunnen soepeler gebeuren als er rekening wordt gehouden met wat mensen met diabetes zelf willen.

Bijna duizend mensen met diabetes type 2 kwamen aan het woord in onderzoek van het  UMC Utrecht. Dat draaide om de vraag: wat vindt ú eigenlijk van uw diabetesbehandeling?

De meeste geïnterviewden willen graag eigen verantwoordelijkheid in hun diabeteszorg, één op de drie maakt het niet uit. Bijna één op de tien mensen willen het liever niet. Bijna de helft van de patiënten wil dat hun arts of verpleegkundige voor hen bepaalt hoe hoog de streefwaarden moeten zijn voor hun bloedsuiker, bloeddruk en cholesterol. Vier op de tien patiënten slikt overigens de voorgeschreven medicijnen alleen als er geen bijwerkingen zijn.

Cursussen zijn minder populair als het gaat om uitleg over de diabetesbehandeling. Het liefst krijgen mensen toch uitleg tijdens de gewone afspraken met de eigen dokter of verpleegkundige. Maar, zo blijkt uit het onderzoek, alleen maar uitleg en een welgemeend “zet ‘m op, je kunt het!” is niet genoeg.

De onderzoekers trekken dan ook zeker lessen uit de resultaten. Ze zullen ervoor zorgen dat er in de richtlijnen voor huisartsen staat dat er meer aandacht moet komen voor de mensen met diabetes zelf, dus ‘maatwerk’ in de zorg. Dit stellen ze voor:

  • Voordat zorgverleners komen met de standaard adviezen over gezond leven, moeten ze eerst vragen waar mensen tegenaan lopen. En of ze bijvoorbeeld problemen hebben rond eten.
  • Mensen weten vaak goed dat ze te weinig beweging krijgen en willen dit aan de ene kant veranderen, maar aan de andere kant hebben ze er een hekel aan. Er moet een goed plan komen samen met die persoon over hoe die het zou kunnen aanpakken.
  • Belangrijk is dat zorgverleners rekening houden met bijkomende ziekten en met de mening van patiënten over hun instelling van bloedsuiker, bloedvetten en bloeddruk. 

  

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2005.13.021
Status: Afgerond
Onderzoeker: Prof. dr. G.E.H.M. Rutten
Kosten: € 64.894

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.