Sanne en Anne kregen beiden de diagnose diabetes type 1 toen ze tieners waren. Van het ziekenhuis kregen zij informatiematerialen voor jonge kinderen óf juist voor volwassenen. Dat kan anders. In hun gratis magazine delen ze informatie en verhalen voor pas gediagnostiseerde jongvolwassenen.

Diabetes is niet gemaakt voor jongvolwassenen. Als je onder de 18 bent start je meestal op de kinderpoli en ga je naar huis met de kinderstartersdoos: kleurplaten en foldertjes met uitleg voor kinderen. En als je 18, 24 of 31 bent? Dan kom je op de interne geneeskunde. Een afdeling waar je tussen de 65+'ers in de wachtkamer zit. En waar je met een normale startersdoos naar huis gaat, inclusief folders over complicaties en instructies voor het inspecteren van voeten op wondjes.

Diagnosemagazine

De info is niet afgestemd op jongvolwassenen. Terwijl diabetes type 1 juist ook heel vaak tussen de 16 en 35 jaar gediagnosticeerd wordt. Sanne en Anne van Stichting ééndiabetes ontwikkelden daarom een magazine voor jongeren en jongvolwassenen. Om ze te inspireren, te laten zien dat ze niet alleen zijn, een hart onder de riem te steken en praktische handvatten aan te bieden.

Verhalen en praktische info

Er staan columns en verhalen in over de combinatie van diabetes type 1 en reizen, werken, studeren, alcohol, voeding en relaties. Daarnaast is het ook een informatief magazine. Zo bevat het informatie over wat diabetes precies is, met een verklarende woordenlijst en welke nuttige organisaties er zijn. Eigenlijk alles wat je moet weten over het dagelijks leven met diabetes type 1. Met één grote overkoepelende boodschap: waar je doorheen gaat is hartstikke vervelend, maar het wordt beter en het leven kan weer hartstikke leuk worden.

Het Beste Diabetesidee

Het diagnosemagazine is verkozen tot het Beste Diabetesidee 2019. Met de middelen die aan de prijs zijn verbonden heeft Stichting ééndiabetes het magazine kunnen maken en 2500 exemplaren kunnen verspreiden onder ziekenhuizen. Zodat de diabetesverpleegkundige of internist deze bij een nieuwe diagnose gratis kan verstrekken.

Op eendiabetes.nl kun je het magazine lezen en downloaden.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.