Amber Heijneman heeft sinds haar 15e diabetes type 1. Alles wat ze deed beïnvloedde haar bloedsuikers. Daardoor kreeg zij klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen. Ze ging gezonder leven en ontdekte dat dit een positieve invloed had op haar gezondheid. Dit leidde uiteindelijk tot Het Beste Diabetesidee: een online training over leefstijl voor zorgprofessionals en mensen met diabetes type 1. 

Voordat Heijneman op dit idee kwam, onderzocht ze samen met de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn welke rol leefstijl heeft in de behandeling van mensen met diabetes type 1. Ze kwam erachter dat er tijdens een bezoek aan een arts weinig ruimte is om uitgebreid bij leefstijl stil te staan. Dat is een gemiste kans, want extra informatie over voeding, beweging en insuline kan bijdragen aan stabielere bloedsuikerwaarden.  

Behoefte aan toegankelijke informatie

Omdat Heijneman dol is op tekenen, begon ze informatie te delen via animatiefilmpjes. Ze kreeg veel positieve reacties, mensen hebben behoefte aan toegankelijke informatie. Daardoor kwam ze op het idee om een trainingsprogramma (e-learning) te ontwikkelen over leefstijl in de vorm van e-books, video’s en animatiefilmpjes.

Twee modules

Het trainingsprogramma zal uit twee modules bestaan. In de basismodule vertellen mensen met diabetes type 1 over hun ervaringen met leefstijlverandering in de behandeling van hun ziekte. Deze module biedt informatie, inspiratie en praktische tips. De basismodule komt gratis beschikbaar voor mensen met diabetes type 1. De vervolgmodule is bestemd voor zorgprofessionals. Deze module bevat onder andere een uitgebreide medisch-wetenschappelijke literatuurlijst waarin zorgprofessionals snel de informatie kunnen opzoeken die ze nodig hebben.

Publieksprijs

Als 1 van de 4 winnaars van Het Beste Diabetesidee maakt Amber Heijneman kans op de Publieksprijs. Het blijft nog even spannend wie van de 4 de Publieksprijs zal winnen.

 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.