stethoscoop, hartje en van papier geknipte familie

Naast diabetes type 1 en 2 zijn er andere vormen van diabetes. MODY is een van die vormen. Bij MODY speelt erfelijkheid een hele belangrijke rol, meer dan bij diabetes type 1 of 2. Het Erfocentrum ontwikkelt een brochure en online teksten over familiecommunicatie bij MODY. Zodat mensen met MODY makkelijker hun familieleden over de erfelijkheid van deze aandoening kunnen informeren.

MODY (Maturity-Onset Diabetes of the Young) is een erfelijke vorm van diabetes. Als blijkt dat je MODY hebt, hebben eerstegraads familieleden (kinderen, broers, zussen en ouders) 50% kans dat zij dezelfde aanleg hebben voor MODY. Ook zonder klachten kunnen zij al (licht) verhoogde bloedsuikerwaarden hebben. En daardoor een hogere kans op het ontwikkelen van complicaties.

Informatie erfelijkheid MODY verbeteren

Bij MODY is het belangrijk dat eerstegraads familieleden hun bloedsuikerwaarden laten testen en genetisch onderzoek aanvragen. Helaas zijn niet alle familieleden van mensen met MODY goed op de hoogte van hun verhoogde kans op MODY. Daarom ontwikkelt het Erfocentrum hiervoor nieuw informatiemateriaal.

Brochure familiecommunicatie MODY

Het Erfocentrum ontwikkelt een brochure en (online) teksten over familiecommunicatie bij MODY. Zo krijgen mensen met MODY handvatten om de erfelijkheid van de aandoening te bespreken met familieleden. Vervolgens wordt het nieuwe materiaal breed gedeeld en eventueel gedrukt. Zodat artsen deze brochures kunnen meegeven aan mensen met de diagnose MODY.

Door het ontwikkelen van nieuw informatiemateriaal worden meer mensen met MODY bereikt en geïnformeerd over MODY en de erfelijkheid hiervan (en daarmee het belang om familieleden te informeren). Dit kan bijdragen aan het vroegtijdig opsporen van mensen met onbekende MODY.

Foto: 5 second Studio / Shutterstock.com