Het geheim van koffie

Mensen die veel koffie drinken, lopen minder kans op diabetes type 2 dan mensen die weinig koffie drinken. In dit onderzoek bleek dat chlorogeenzuur en trigonelline uit koffie een gunstig effect hebben.

Uit eerder onderzoek was al gebleken dat koffie het risico op diabetes type 2 vermindert. Dat geldt zowel voor koffie met als zonder cafeïne. Het beschermende bestanddeel moest dus iets anders zijn dan cafeïne. Het vermoeden bestond dat de bestanddelen chlorogeenzuur en trigonelline een rol speelden. Dat is nu verder onderzocht.

Aan dit onderzoek deden vijftien gezonde mannen met overgewicht mee. Na het drinken van suikerwater daalden de hoeveelheid bloedsuiker en insuline bij mensen die ook chlorogeenzuur of trigonelline hadden gedronken. Dit betekent dat deze stoffen een gunstig effect hebben op de bloedsuikerhuishouding.

Hoe de twee stoffen tot een verbeterde bloedsuikerhuishouding leiden, weten we nog niet. Uit laboratoriumonderzoek is bekend dat chlorogeenzuur de werking van de enzymen α-glucosidase en glucose-6-fosfatase remt. Dit wijst erop dat chlorogeenzuur de glucoseopname in de darmen afremt. Het is nog onbekend waardoor trigonelline bijdraagt aan een verbeterde bloedsuikerhuishouding. Om de precieze werking van de stoffen te achterhalen is dus meer onderzoek nodig.

We weten op dit moment nog niet of de bestanddelen uit koffie ook als therapie gebruikt kunnen worden omdat daar nog vrijwel geen onderzoek naar is gedaan.

Lekker en gezond eten met diabetes

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2006.11.020
Status: Afgerond
Onderzoeker: Dr. ir. R.M. van Dam
Kosten: € 45.000

Lekker en gezond eten met diabetes

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!