Shutterstock: sfam photo

Waarom zijn er steeds meer mensen met ernstig overgewicht, obesitas? Het blijkt dat de hersenen hierbij een belangrijke rol spelen. Hoe zit dat precies?

De laatste jaren is duidelijk geworden dat een bepaald gebied in de hersenen (de hypothalamus) een belangrijke rol speelt bij de controle over eetlust, lichaamsgewicht en glucose- en vetstofwisseling. Verlies van deze controle speelt een rol bij het ontstaan van obesitas en diabetes type 2.

Rem op eetlust weg

Een calorierijk dieet leidt tot een ontstekingsreactie in de hypothalamus waardoor bepaalde zenuwcellen, die normaliter de eetlust remmen, verloren gaan. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel van steeds meer eten en steeds minder controle daarop, die uiteindelijk leidt tot obesitas en diabetes type 2. Bij deze ontstekingsreactie spelen microglia-cellen, de ‘schoonmakercellen’ van de hersenen, een belangrijke rol.

Veranderende cellen

Onderzoeker Yi gaat de rol van de microglia-cellen verder onderzoeken. Ze wil achterhalen hoe deze cellen veranderen tijdens een calorierijk dieet. De kennis die zij opdoet, kan later worden gebruikt voor het ontwikkelen van geneesmiddelen tegen ernstig overgewicht en diabetes type 2.

Dit onderzoek is 1 van de ruim 50 lopende onderzoeken die het Diabetes Fonds mogelijk maakt, als grootste financier van diabetesonderzoek in Nederland. Een lang en gezond leven is niet vanzelfsprekend als je diabetes hebt. Onacceptabel, vindt het Diabetes Fonds. Daarom werken we via onderzoek aan betere behandelingen en genezing, met iedereen die ons daarbij helpt! 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.