Hoe gaat het met jongeren met diabetes type 1?

Veel jongeren met diabetes type 1 hebben het emotioneel zwaar. Maar hoeveel van hen eigenlijk? En hoe zit het met hun ouders? Heeft het effect op hun diabetes? Als we dit weten, kunnen we uitzoeken hoe we deze families het beste kunnen helpen.

Diabetes type 1 is altijd vervelend, maar voor tieners al helemaal. Hormonen maken het dagelijkse leven lastig en je hebt bovendien wel andere dingen aan je hoofd. Het is dus niet verwonderlijk dat veel tieners kampen met emotionele problemen, zoals somberheid en angst. Dat maakt het voor de jongeren en hun familie extra moeilijk om goed om te gaan met diabetes.

Goede kennis en behandeling van dergelijke problemen is een voorwaarde om de diabeteszorg verder te verbeteren. In de VS blijkt dat één op de drie jongeren met diabetes type 1 te maken krijgt met een depressie of een angststoornis.

Hoe zit dat in Nederland? En hoe zit het met de ouders van deze jongeren? Want ook dat heeft invloed op hoe de jongeren in hun vel zitten en hoe ze met hun diabetes omgaan. De onderzoekers willen dit gaan uitzoeken bij 650 jongeren met diabetes type 1 tussen de 12 en 18 jaar die worden behandeld in een Diabeter-centrum in Rotterdam, Deventer of Veldhoven. Ook hun ouders doen mee.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2013.81.1645
Status: Lopend
Onderzoeker: Dr. G.M. Nefs
Kosten: € 275.000