Jong geleerd, oud gedaan

Ouders spelen een belangrijke rol in de gezondheid van hun kind. Maar gewoonten in een gezin zijn moeilijk om te veranderen. Hoe kun je ongezonde gewoonten bijsturen?

Als kind pik je allerlei gewoonten op van je ouders, die je later zelf houdt. Bijvoorbeeld over eten, bewegen en zelfs slaapgewoonten. Dat zijn nou net dingen die je gezondheid als kind en later als volwassene enorm beïnvloeden. Je kans op diabetes type 2 wordt aanzienlijk kleiner bij een gezonde leefstijl.

Onderzoek

Rotterdamse onderzoekers hebben onderzocht welke gewoonten gezinnen hebben en hoe dit invloed heeft op hun leefstijl en gezondheid. Ze gebruikten daarvoor gegevens uit de Rotterdamse Generation-R studie. Deze studie bevat enorm veel gegevens van ruim 8.000 kinderen en hun ouders uit Rotterdam over hun gezondheid, leefstijlgewoonten zoals beweging en slaaproutines, en gewoonten rond voeding en regelmaat. Ze hebben met al deze gegevens onderzocht of er verbanden zijn tussen bepaalde gewoonten in een gezin en het wel of niet voorkomen van overgewicht bij gezinsleden.

Complex

Hoofdonderzoeker Pauline Jansen: 'In dit onderzoek hebben we weer gezien dat overgewicht een heel complex probleem is. Bij het ontstaan ervan spelen meerdere oorzaken een rol, die elkaar beïnvloeden en versterken. Als iemand overgewicht heeft kun je dus niet zomaar zeggen dat diegene dan maar niet zoveel moet eten. Zo eenvoudig is het niet'. Hieronder volgen een aantal van de resulataten uit het onderzoek, nog niet alle resultaten zijn bekend gemaakt.

Variatie in snacks

In het onderzoek bleek dat als ouders veel verschillende soorten snacks aanbieden aan kinderen, ze hier meer van eten dan als er minder variatie is in de snacks. Zoals verwacht kwam uit het onderzoek naar voren dat gezinsleden vaker een gezond gewicht hebben als ze gezond eten.

Emotie-eten

Verder bleek dat als kinderen als baby werden getroost met eten of drinken (ook al hebben ze geen honger) ze op latere leeftijd zwaarder zijn en ook vaker emotie-eten. Dit is de neiging om te gaan eten als je moe, verdrietig of gestresst bent. Emotie-eten kan leiden tot gewichtstoename. Tekenaar Erwin Suvaal van CVIII Ontwerpers heeft hierover op verzoek van de onderzoekers bovenstaande strip gemaakt. Klik om te vergroten

Regels stellen

De onderzoekers vonden ook resultaten die ze niet hadden verwacht. Er werd door deskundigen vaak gedacht dat door het opstellen van regels rond eten kinderen juist geneigd zijn om te veel te gaan eten op momenten dat dat eten vrij beschikbaar is. Dat zou betekenen dat ouders beter maar geen regels kunnen stellen. De onderzoekers zagen echter dat ouders met de regels niet het overeten van hun kinderen veroorzaken, maar juist proberen het binnen de perken te houden. 

Meer credits

Ouders die regels stellen verdienen dus meer credits, en minder de beschuldigende vinger als hun kind overgewicht heeft. Ook blijkt uit het onderzoek dat ouders zich er wel degelijk van bewust zijn als een kind overgewicht heeft. Op grond van eerder onderzoek werd nog wel eens gedacht dat ouders het gewicht van hun kind zouden onderschatten, waaruit werd geconcludeerd dat ouders geen probleem in overgewicht zien. Dat blijkt dus veel genuanceerder te liggen.

Betere ondersteuning voor gezinnen

Met de resultaten willen de onderzoekers richtlijnen en programma’s verbeteren waardoor gezinnen beter ondersteund kunnen worden om gezonde gewoonten te krijgen en te houden.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2013.81.1664
Status: Afgerond
Onderzoeker: Dr. P.W. Jansen
Kosten: € 271.226

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.