Een compositiefoto van bananen, pure chocolade, avocado, opgesteld met schaaltjes vol gezonde voeding: spinazie, amandelen, pitten, zaden en yoghurt

Dr. de Baaij zag dat een tekort aan het mineraal magnesium een belangrijke rol speelt bij het verergeren van diabetes. De volgende stap is om te kijken of de inname van magnesium de gevoeligheid voor het hormoon insuline verbetert.

Magnesium speelt een belangrijke rol in bijna iedere cel in het menselijk lichaam. Zo zorgt dit mineraal voor de werking van honderden eiwitten en werkt het ontstekingsremmend. Magnesium krijg je binnen via bijvoorbeeld groene bladgroenten, noten en bananen.

Tekort aan magnesium bij diabetes type 2

Mensen met diabetes hebben vaak een tekort aan magnesium. Dit kan samengaan met spierkrampen en vermoeidheid. Uit onderzoek van dr. de Baaij blijkt dat 1 op de 3 mensen met diabetes type 2 een tekort heeft aan magnesium. Ondanks dat al tientallen jaren bekend is dat mensen met diabetes vaak te weinig magnesium hebben, weten we weinig over de oorzaak en de gevolgen daarvan.

Stofwisseling beïnvloeden

Uit het onderzoek blijkt dat magnesium betrokken is bij de opname van suiker in de cellen. Dit is belangrijk voor het aanmaken van energie. De onderzoekers onderzochten deze veranderingen tot op het kleinste celniveau. Een bepaald eiwit in de cel genaamd 'Akt' werkt niet meer goed zonder magnesium. Met als gevolg minder opname van suiker uit het bloed.

Kans op complicaties

Deze veranderingen bij mensen met weinig magnesium geven een hogere kans op complicaties. De onderzoekers zagen een hoger risico op hartproblemen en complicaties aan de kleine bloedvaatjes. Zoals niercomplicaties, oogproblemen en voetproblemen.

Aanvullende behandeling

De resultaten van dit onderzoek dragen bij aan de bewustwording van het bestaan van magnesiumtekorten bij diabetes en de mogelijke negatieve gevolgen hiervan. In een nog lopend onderzoek testen de onderzoekers of magnesiumsupplementen kunnen helpen om de insulinegevoeligheid bij mensen met diabetes te verbeteren. En of ze daarmee het risico op complicaties kunnen verminderen.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2017.81.014
Status: Afgerond
Onderzoeker: dr. J. de Baaij
Kosten: € 275.000

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Foto: bitt24 / shutterstock.com