Een compositiefoto van bananen, pure chocolade, avocado, opgesteld met schaaltjes vol gezonde voeding: spinazie, amandelen, pitten, zaden en yoghurt

Dr. de Baaij wil in zijn onderzoek aantonen dat magnesiumtekort een belangrijke rol speelt bij het krijgen en verergeren van diabetes. En dat de inname van magnesium de insulinegevoeligheid verbetert.

Magnesium speelt een belangrijke rol in vrijwel iedere cel in het menselijk lichaam. Zo zorgt dit mineraal voor de werking van honderden eiwitten en werkt het ontstekingsremmend. Magnesium krijg je binnen via bijvoorbeeld groene bladgroenten, noten en bananen.

Magnesiumtekorten bij diabetes type 2

Mensen met diabetes hebben vaak magnesiumtekorten die kunnen samengaan met spierkrampen en vermoeidheid. Uit recent onderzoek van dr. de Baaij blijkt dat 1 op de 3 mensen met diabetes type 2 een tekort heeft aan magnesium. Ondanks dat al tientallen jaren bekend is dat mensen met diabetes vaak te weinig magnesium hebben, weten we weinig over de oorzaak en de gevolgen daarvan.

Het gen ARL15

Het lijkt erop dat magnesium een rol speelt bij vetopslag in vetcellen, en bij insulinegevoeligheid. En sommige studies tonen aan dat extra magnesium slikken bij diabetes type 2 zorgt voor een betere insulinegevoeligheid en betere bloedsuikers. Maar hoe dit precies werkt, is nog niet bekend. De Baaij denkt dat het te maken heeft met het ARL15-gen.

ARL15 is een gen waarover we nog weinig weten, maar dat voorkomt in alle belangrijke weefsels zoals spieren, lever, vet en nieren. Onlangs heeft De Baaij bij een groot genetisch onderzoek met duizenden patiënten een verband gevonden tussen een afwijking in het gen ARL15 en de hoeveelheid magnesium in de urine.

Vetstofwisseling beïnvloeden

Met dit onderzoek wil dr. de Baaij aantonen dat een tekort aan magnesium een belangrijke rol speelt bij het krijgen en verergeren van diabetes type 2. Hij gaat onderzoeken hoe magnesium de vetstofwisseling beïnvloedt en of het veelbelovende gen ARL 15 hierbij betrokken is.

 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2017.81.014
Status: Lopend
Onderzoeker: dr. J. de Baaij
Kosten: € 275.000

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Foto: bitt24 / shutterstock.com