Lab met bloedsamples

Ons afweersysteem beschermt ons tegen bacteriën en virussen. Maar soms gaat er iets niet goed en keert je afweersysteem zich tegen je eigen lichaam. Dit is niet alleen bij diabetes type 1 het geval, maar ook bij sommige andere aandoeningen.

Bij diabetes type 1 valt het afweersysteem de alvleesklier aan. Maar er zijn veel meer aandoeningen waarbij het afweersysteem een grote rol speelt, zoals reumatoïde artritis, coeliakie en de ziekte van Crohn.

Samenwerkingsverband TIMID

Eerder vonden onderzoekers een mogelijk verband tussen bepaalde ontstekingsziekten die te maken hebben met je afweer. Daarom is het TIMID samenwerkingsverband opgezet. Verschillende onderzoekers doen vanuit deze samenwerking onderzoek naar de immuunfouten die een rol spelen in het ontstaan van bepaalde auto-immuunziekten. Zo is het misschien mogelijk om nieuwe aanknopingspunten voor betere behandelingen te vinden.

Nieuwe indeling op basis van immuunprofiel

Het TIMID samenwerkingsverband wilt een nieuwe indeling (taxonomie) maken voor bepaalde auto-immuunziekten, zoals diabetes type 1. De onderzoekers doen dit aan de hand van immuunprofielen. Ze zoeken naar overeenkomsten ('gemene delers') tussen de ziekten, wat mogelijk leidt tot nieuwe aanknopingspunten voor medicijnen. Ook kunnen we daardoor misschien beter voorspellen bij wie welke behandeling werkt.

Kijken naar overeenkomsten en verschillen

Inmiddels zijn er al veel immuunprofielen gemeten en bloedmonsters afgenomen van mensen met verschillende auto-immuunziekten. De onderzoekers kijken nu naar overeenkomsten en verschillen in deze profielen. Ook onderzoeken ze het verband tussen veranderingen in de immuunprofielen, hoe goed iemand reageert op behandelingen en hoe ernstig de ziekte bij iemand is.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Foto: angellodeco / Shutterstock.com