Foto Dokter geeft uitleg aan patiënt

Naast diabetes type 1 en 2 zijn er ook andere soorten diabetes. Mensen met zo’n andere vorm krijgen vaak een verkeerde diagnose. Daar moet verandering in komen. Daarom ontwikkelde de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) met experts een nieuwe aanpak voor zorgverleners om een goede diagnose te stellen. 

Andere typen van diabetes zijn MODY, MIDD en diabetes type 3c. Deze vormen van diabetes komen minder vaak voor. Niet gek dus dat artsen ze meestal niet goed herkennen. Dat is erg vervelend. Want daardoor krijgen mensen vaak een andere diagnose. En soms dus een behandeling die niet goed past.

Meer aandacht voor 'type anders'

Het Diabetes Fonds en de NDF willen dat er meer aandacht komt voor het herkennen van soorten diabetes die anders zijn dan type 1 of 2. Of in andere woorden: meer aandacht voor diabetes 'type anders'. Hoe zorgen we daarvoor? Een eerste stap is het maken van hulpmiddelen voor zorgverleners. 

Samen met experts 

De NDF werkt daarvoor samen met verschillende experts en zorgverleners. Samen vormen ze de diabetes 'type anders' expertgroep. Zij zetten zich ervoor in dat mensen met diabetes een goede diagnose krijgen.

Nieuwe aanpak voor goede diagnose

De expertgroep werkte aan een nieuwe aanpak om de diagnose diabetes te stellen. Samen kwamen de experts tot een overzicht van kenmerken van verschillende soorten diabetes. Deze nieuwe aanpak maakt het uiteindelijk makkelijker voor artsen om een goede diagnose te stellen. 

Het gaat nog om een ontwerp. In een volgende fase gaat de expertgroep er verder mee aan de slag. Nu gaat het overzicht nog alleen over MODY. Het plan is om later ook andere vormen van diabetes toe te voegen.

Poster voor zorgverleners

De expertgroep maakte een overzicht met bijna alle vormen van diabetes. Bij elke vorm van diabetes staat een korte beschrijving. Het is een soort poster, maar dan online. De poster geeft een overzicht van de verschillen tussen de soorten diabetes. Het maakt zorgverleners ook alert. Bijvoorbeeld wanneer ze aan een andere diagnose kunnen denken.

Vervolg

Met het ontwerp van de nieuwe aanpak en de poster zijn we er nog niet. Er is nog veel te doen. Daarom gaan de NDF en de expertgroep aan de slag met de volgende stap. Binnenkort lees je hier meer over de volgende stap van de nieuwe aanpak.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2022.19.101
Status: Afgerond
Onderzoeker: Herman Balkenende (NDF)
Kosten: € 12.000

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Foto: Shutterstock: Avirut S