Professor Eelco de Koning zit aan een microscoop

Insulineproducerende cellen in de alvleesklier zitten bij elkaar in de 'eilandjes van Langerhans'. In zo'n eilandje hebben ze ook buren, namelijk andere soorten cellen. Om de bloedsuiker heel precies te regelen, hebben al die cellen elkaar nodig. Daarom wil professor Eelco de Koning hele eilandjes namaken uit stamcellen. 

Onderzoekers werken hard aan een therapie voor mensen met diabetes type 1: nieuwe insulineproducerende bètacellen maken en die implanteren. Ze maken de nieuwe cellen vanuit stamcellen. De eerste testen waarbij mensen nieuwe insulineproducerende cellen krijgen, zijn zelfs al aan de gang.

Prof. dr. Eelco de Koning van het Leids Universitair Centrum (LUMC) wil deze experimentele behandeling verbeteren. Daarvoor wil hij niet alleen insulineproducerende cellen implanteren, maar ook tegelijkertijd andere cellen. Want die andere soorten cellen, die ook in de eilandjes van Langerhans zitten, hebben veel contact met de insulineproducerende bètacellen. Door dat contact doen alle cellen beter hun werk.

Turen naar stamcellen

Voordat de onderzoekers complete eilandjes van Langerhans kunnen maken, moeten ze alles weten over hoe de andere cellen ontstaan vanuit stamcellen. Met een speciale techniek maken de onderzoekers onschuldige littekens in de stamcellen. Hiermee kunnen ze de ontwikkeling van stamcellen naar de andere cellen in de eilandjes van Langerhans goed volgen.

De juiste mix

De onderzoekers willen ook weten wat de juiste verhouding is tussen de verschillende cellen in de eilandjes. Uiteindelijk willen ze eilandjes zo goed mogelijk namaken vanuit stamcellen. Deze nieuwe eilandjes vergelijken ze met eilandjes van orgaandonoren. Zo zien ze welke mix van nieuwe cellen het beste werkt voor een toekomstige therapie. 

Het Diabetes Fonds maakt dit onderzoek mogelijk samen met stichting DON. Het is een internationale samenwerking van drie onderzoeksgroepen. Hiermee komen verschillende technieken en expertises samen, wat toekomstige celtherapie voor mensen met diabetes type 1 dichterbij brengt.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2020.10.005
Status: Lopend
Onderzoeker: Prof. dr. Eelco de Koning
Kosten: € 1.000.000

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Foto: Diabetes Fonds