Ontsteking van het vetweefsel Shutterstock: Syda Productions

Steeds meer mensen hebben overgewicht en een sterk verhoogd risico op diabetes type 2. Dat risico komt deels door een ontsteking in het vetweefsel. Kunnen we daar iets tegen doen?

Bij overgewicht raakt het vetweefsel chronisch ontstoken. Deze ontsteking zorgt ervoor dat insuline niet meer goed wordt aangemaakt en minder goed werkt. Uiteindelijk kan dat leiden tot diabetes type 2.

Wat doen afweercellen

De macrofagen, een bepaald type afweercellen, zijn sterk betrokken bij ontsteking en er zitten er veel van in het vetweefsel bij overgewicht. Het is onduidelijk wat ze daar doen en hoe ze de ontsteking veroorzaken. Tijd om dat uit te zoeken! In de toekomst kunnen we dan misschien de ontsteking tegengaan, en daarmee ook insulineongevoeligheid remmen bij mensen met overgewicht en mensen met diabetes type 2.

Dit onderzoek is 1 van de ruim 50 lopende onderzoeken die het Diabetes Fonds mogelijk maakt, als grootste financier van diabetesonderzoek in Nederland. Een lang en gezond leven is niet vanzelfsprekend als je diabetes hebt. Onacceptabel, vindt het Diabetes Fonds. Daarom werken we via onderzoek aan betere behandelingen en genezing, met iedereen die ons daarbij helpt! 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2015.82.1824
Status: Lopend
Onderzoeker: Dr. R. Stienstra
Kosten: € 325.000

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.