Poeptrans­plantaties tegen diabetes type 2

Poeptransplantaties helpen soms om de gezondheid te herstellen, doordat ze de darmen weer op orde brengen. Maar een poeptransplantatie werkt niet voor iedereen. Wat het succes van een poeptransplantatie bepaalt, is onduidelijk. Dr. Hilde Herrema onderzocht dit daarom bij mensen met prediabetes.

Veranderingen in de darmflora kunnen ervoor zorgen dat de bloedsuiker bij mensen met een verhoogd risico op diabetes type 2 verbetert. Dat kan bijvoorbeeld door een poeptransplantatie (fecestransplantatie). Bij zo'n poeptransplantatie wordt de darmflora van een gezond persoon getransplanteerd.

Bacteriofagen

In het onderzoek bekeek dr. Hilde Herrema de rol van een specifieke groep micro-organismen in de darmen: bacteriofagen. Deze 'fagen' zijn virussen die bacteriën kunnen doden. Er is weinig onderzoek gedaan naar fagen, terwijl ze wel in grote hoeveelheden aanwezig zijn in de darmen en in poeptransplantaten.

Poeptransplantaat met alleen fagen

De onderzoekster ontwikkelde een 'infrastructuur' waarbij ze poeptransplantaten maakte waarin alleen de fagen zaten. Daarna diende de onderzoekster deze 'faagtransplantaten' toe aan mensen met prediabetes, om te onderzoeken of de bloedsuiker verbeterde. Maar dat was niet het geval, de bloedsuiker verbeterde niet na de faagtransplantatie.

Gunstige werking poeptransplantatie niet alleen door fagen

De gunstige werking van een poeptransplantatie op de bloedsuiker is dus niet toe te schrijven aan alleen de bacteriofagen. Misschien bepalen de fagen samen met andere micro-organismen hoe goed een poeptransplantatie werkt. Maar dit moet verder worden onderzocht.

In een ander onderzoek kijkt dr. Herrema of de fagen belangrijk zijn om de bloedsuikers te controleren.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Met een klein bedrag per maand steun je oplossingen.

Met een klein bedrag per maand steun je oplossingen.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2018.11.139
Status: Afgerond
Onderzoeker: Dr. Hilde Herrema
Kosten: € 96.090

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Met een klein bedrag per maand steun je oplossingen.

Met een klein bedrag per maand steun je oplossingen.

Foto: Shutterstock.com / Lolostock