Spieren harder laten werken

Bij diabetes type 2 reageren spieren minder goed op insuline. Kunnen voedingssupplementen helpen?

Bij het ontwikkelen van diabetes type 2 wordt het lichaam steeds minder gevoelig voor het hormoon insuline. Hierdoor wordt minder suiker opgenomen en gebruikt. Dit zorgt voor een verhoogde bloedsuikerspiegel. Dr. Joris Hoeks onderzoekt natuurlijke voedingsstoffen die de doorbloeding van de spieren en de suikeropname kunnen verbeteren.

Suikeropname in de spieren

De spieren zijn een van de organen die minder goed op insuline reageren bij diabetes. Onderzoek toont aan dat een slechte doorbloeding van de spieren een oorzaak kan zijn van diabetes type 2.

Voedingsstoffen met gunstige effecten

Sommige voedingsstoffen blijken zeer gunstige effecten te hebben op de doorbloeding en de suikeropname in de spieren. Maar in de studies die dit aantonen werden hogere hoeveelheden voedingsstoffen gegeven dan wat kan met normale voeding.

Toch denkt Hoeks dat gezondheidswinst met voeding mogelijk is. Hij onderzoekt of de insulinegevoeligheid verbetert door lagere hoeveelheden van meerdere voedingsstoffen te combineren. 

Onderzoek bij directe familie

In de studie zijn directe familieleden van mensen met diabetes type 2 onderzocht. Zij hebben een hoger risico op de ziekte. Bij hen zijn al veranderingen te zien in de doorbloeding van de spieren. Daarom hebben ze veel aan een betere insulinegevoeligheid. Want de ontwikkeling van diabetes type 2 kan ermee worden afgeremd.

Geen betere doorbloeding van de spieren

In het onderzoek zijn drie verschillende voedingssupplementen gebruikt voor 30 dagen. Bij een positief effect had dit kunnen leiden tot een nieuw voedingsproduct, dat de ontwikkeling van diabetes type 2 remt.

Uit de eerste resultaten van het onderzoek blijkt dat de voedingssupplementen de doorbloeding van de spieren niet verbetert. Het onderzoek is daarom eerder gestopt.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Met een klein bedrag per maand steun je oplossingen.

Met een klein bedrag per maand steun je oplossingen.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2018.11.114
Status: Afgerond
Onderzoeker: Dr. Joris Hoeks
Kosten: € 200.000

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Met een klein bedrag per maand steun je oplossingen.

Met een klein bedrag per maand steun je oplossingen.

Foto: Shutterstock.com / Voyagerix