Foto vrouw in diepe slaap - ter illustratie van het onderzoek van Roumans

Dr. Kay Roumans (Universiteit Maastricht) ontwikkelt een nieuwe techniek om de suikeraanmaak in de lever te meten van buitenaf. Mogelijk maken mensen met prediabetes 's nachts meer suikers aan, waardoor het lichaam niet overschakelt naar vetverbranding. Dit speelt mogelijk een rol bij het ontstaan van diabetes type 2.

Ook 's nachts hebben de cellen in je lichaam energie nodig. Omdat je 's nachts niet eet, haal je deze energie niet direct uit de verbranding van je eten. Gelukkig ligt er in de lever een suikervoorraadje opgeslagen in de vorm van zogenaamd glycogeen. Dit kan dan in de loop van de nacht gebruikt worden als energiebron.

Zodra de glycogeenvoorraad gekrompen is, krijgt het lichaam een signaal dat het vet moet gaan verbranden als energiebron. Door het verbranden van de voorraden 's nachts blijft de opslag van vetten en suikers ongeveer gelijk.

Verstoring

Eerdere onderzoeken van dr. Kay Roumans laten zien dat een verstoorde stofwisseling in de nacht meespeelt bij het ontstaan van diabetes type 2. Bij mensen met prediabetes, een voorstadium van diabetes, blijkt de suikervoorraad in de lever 's nachts niet te dalen. Daardoor komt er ook geen signaal om de vetverbranding aan te zetten. Verstoringen van dit mechanisme leidden mogelijk tot het ontstaan van diabetes type 2.

Suikeraanmaak in de lever zichtbaar maken

In dit onderzoek wil Roumans een geavanceerde en nauwkeurige techniek ontwikkelen die het mogelijk maakt om van buitenaf de suikeraanmaak in de lever te meten. Hij denkt namelijk dat mensen met prediabetes 's nachts meer suikers aanmaken. Daardoor vindt de switch naar vetverbranding niet plaats.

Verlagen suikeraanmaak

Met de nieuwe techniek wil Roumans onderzoeken of de suikeraanmaak ‘s nachts inderdaad verhoogd is bij mensen met prediabetes, en of het verlagen ervan helpt voor een betere gezondheid. Dit kan bijdragen aan de ontwikkeling van therapieën om diabetes type 2 te voorkomen.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2021.81.003
Status: Lopend
Onderzoeker: Dr. K.H.M. Roumans
Kosten: € 274.611

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Foto: Shutterstock: Zdravinjo