Verkleint de stof resveratrol het risico op diabetes type 2?

In onder andere rode wijn zit de stof resveratrol. Die stof verkleint mogelijk de kans op diabetes type 2. Dat wordt in dit onderzoek verder onderzocht.

Onlangs hebben deze onderzoekers aangetoond dat resveratrol, een stof die voorkomt in onder andere rode wijn en pinda’s, de bloedsuikerspiegel verlaagt bij mensen zonder diabetes.

Nu bekijken de onderzoekers of resveratrol de kans op diabetes type 2 verkleint bij proefpersonen. Is resveratrol inderdaad goed voor de bloedsuikerspiegel? Wordt het lichaam gevoeliger voor insuline? En zorgt resveratrol voor een betere werking van de mitochondriën, de energiecentrales van de cel? Dat zou mooi zijn, want als die energiecentrales goed werken, verbranden ze beter vet.

Het onderzoek kijkt naar de korte en langere termijn. Als resveratrol inderdaad goed is voor de gezondheid van mensen met een hogere kans op diabetes type 2, dan is het een eenvoudige manier om het risico op diabetes te verkleinen.

Jouw bijdrage heeft zin

Maak meer onderzoek naar diabetes mogelijk.