Hidostaanse familie aan het avondeten

De kans dat je diabetes type 2 krijgt, kan worden beïnvloed door je afkomst. Zo hebben mensen van Hindostaanse afkomst meer kans op diabetes type 2. Wat veroorzaakt dit? Dr. Boon van het Erasmus MC onderzoekt het door te kijken naar stresshormonen. 

Mensen van Hindostaanse afkomst hebben vaker diabetes type 2 dan mensen van Europese afkomst. Dit kan komen doordat Hindostanen meer buikvet hebben door hun natuurlijke aanleg, al vanaf jonge leeftijd. Ook is hun lichaam minder gevoelig voor het hormoon insuline. Kunnen hormonen van het stress-systeem dit veroorzaken? Zoals het stresshormoon cortisol? Dr. Boon zoekt dit uit.

Stress onderzoeken

De onderzoeker vergelijkt de hormonen van het stress-systeem bij mensen van Hindostaanse- en Europese afkomst. Zijn er verschillen? Dr. Boon onderzoekt slanke mensen én mensen met ernstig overgewicht. Ze kijkt naar hoeveel hormonen er in het bloed zitten. En ze onderzoekt het dagelijkse ritme van de hormonen. Is dit ritme misschien verstoord?

Ook onderzoekt ze de hormoonontvangers in stukjes lichaamsvet. Staan deze soms gevoeliger afgesteld bij mensen van Hindostaanse afkomst? Of juist minder gevoelig?

Behandelingen voor mensen van Hindostaanse afkomst

Dr. Boon wil uiteindelijk nieuwe behandelingen voor diabetes type 2 ontwikkelen voor mensen van Hindostaanse afkomst. Het doel is dat de behandelingen goed passen bij de precieze oorzaken van diabetes type 2 bij mensen met deze achtergrond.

Foto: StockImageFactory.com / Shutterstock.com