Kleur lichaamsvet, Shutterstock Africa Studio

Hindostanen hebben vaker en jonger diabetes type 2 dan mensen van Europese afkomst. Leidse onderzoekers hebben nu ontdekt dat dat onder meer komt door verschillen in het soort lichaamsvet.

Mensen hebben verschillende soorten vet in hun lichaam. Dat kan wit zijn, maar bijvoorbeeld ook bruin. De verschillende kleuren vet gedragen zich ook anders: het bruine vet speelt een belangrijke rol in de stofwisseling. Het bruine vet verbrandt in hoog tempo energie uit vet en suiker. Wanneer het bruine vet te langzaam werkt, kom je sneller aan in gewicht en stapelen vetten en suiker zich meer op in het bloed.

Verschil in vet

In deze studie hebben de onderzoekers ontdekt dat jonge, gezonde Hindostanen minder bruin vet hebben dan Europeanen. Daarnaast hebben ze ook een tragere stofwisseling. De deelnemers aan het onderzoek hadden nog geen overgewicht of diabetes. Toch hebben ze veel kans om vrij jong diabetes type 2 te krijgen en dat komt dus wellicht door een gebrek aan bruin vet.

Meer bruin vet

Dit is een belangrijke ontdekking, aangezien onderzoekers nu behandelingen kunnen bedenken om de hoeveelheid bruin vet in het lichaam te verhogen. Dan verbrandt het lichaam meer vetten en suikers, in plaats van ze in het bloed te laten zitten en ze op te slaan als vet. Dat verkleint het risico op diabetes type 2.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.