Onderzoeker helpt patiënt die in MRI-scanner gaat

Hoe kun je de bloedsuiker verlagen bij diabetes type 2? Speciale medicijnen kunnen helpen, zoals een GLP1-agonist. Bij de meeste mensen met diabetes type 2 werkt dit goed. Maar bij sommige mensen niet. Hoe komt dat? Dr. Gotthardt zocht het uit.

Een GLP1-agonist is een speciaal soort medicijn. Het medicijn werkt als een soort sleutel. En gaat een verbinding aan met het slot: de GLP-1 receptor. Deze receptor is een soort ontvanger van het medicijn. Past de sleutel op het slot? Dan geven de cellen die insuline maken, insuline af aan het bloed. Het hormoon insuline komt dus vrij. Daardoor word je bloedsuiker lager.

Wat is dan het probleem? Niet iedereen met diabetes type 2 reageert op een behandeling met GLP-1 agonisten. Sommige mensen worden zelfs zieker.  Dr. Gotthardt heeft gekeken hoe dit komt.

Waar zitten de ontvangers: de GLP-1 receptoren?

Dr. Gotthardt keek eerst waar de GLP-1 receptoren in je lichaam zitten. Hij gebruikte daarvoor een speciale scantechniek: een PET-scan. De deelnemers kregen voor de scan eerst een speciaal stofje ingespoten. Hierna kon de onderzoeker de GLP-1 receptoren in beeld brengen. De receptoren bleken in een bepaald deel van de hersenen aanwezig te zijn. Dit hersengebied heet de hypofyse.

Geen verschil

Is er een verschil tussen de hoeveelheid GLP-1 receptoren in de hersenen van verschillende mensen? Misschien wel, dacht de onderzoeker. Dit kon een mogelijke verklaring zijn waarom GLP-1 agonisten wél of niet werken bij sommige mensen.

Om dit te onderzoeken vergeleek dr. Gotthardt twee groepen. Mensen met diabetes type 2 die goed reageren op GLP-1 agonisten en mensen met type 2 die niet goed reageren op deze medicijnen. De deelnemers kregen een PET-scan. De onderzoeker bekeek de hypofyse. De conclusie? Hij zag geen verschil in het aantal receptoren. Er moet dus een andere oorzaak zijn. Daar gaan onderzoekers nog naar kijken.

GLP-1 receptoren in je hersenen

We weten nu wel dat er GLP-1 receptoren in de hypofyse zitten, bij mensen met diabetes type 2. Maar wat precies de rol is van deze receptoren? Dat moet verder worden onderzocht.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Met een klein bedrag per maand steun je oplossingen.

Met een klein bedrag per maand steun je oplossingen.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2018.11.120
Status: Afgerond
Onderzoeker: Prof. dr. Martin Gotthardt
Kosten: € 100.000

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Met een klein bedrag per maand steun je oplossingen.

Met een klein bedrag per maand steun je oplossingen.

Foto: Shutterstock.com / Tyler Olson