Wondgenezing bij diabetes type 2 verder onderzocht

Mensen met diabetes hebben regelmatig last van wondjes die slecht genezen. Ook hebben ze vaak hart- en vaatziekten. Wetenschappers denken dat dat met elkaar te maken heeft. Bij eerder onderzoek is namelijk een stof gevonden in ons lichaam die stolsels van wonden beïnvloedt en daarmee ook de doorstroming van het bloed.

Als je een wond krijgt, stolt het bloed op de gewonde plek. Er komt een korst aan de buitenkant van de wond, maar ook aan de binnenkant stolt er bloed. Deze bloedstolsels breekt het lichaam later weer af. Deze kleine stukjes kan je lichaam dan opnemen zonder problemen. Maar zonder bloedstolsels stroomt bloed beter door je lichaam. Dit onderzoek bekeek of mensen met diabetes de bloedstolsels niet goed of langzaam afbreken.

De wetenschappers van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam keken naar het stofje TAFI. TAFI is een van de stofjes die ervoor zorgen dat je lichaam bloedstolsels niet afbreekt. Het is belangrijk dat bloedstolsels bij wonden niet te snel worden afgebroken, want dan gaat de wond weer open.

Omdat wonden slecht genezen bij mensen met diabetes, dachten de wetenschappers dat TAFI hier een rol bij speelde. De wetenschappers hebben TAFI op twee manieren onderzocht: bij mensen met diabetes type 2, met en zonder hart- en vaatziekten, en bij muizen.

Alle mensen met diabetes type 2 hadden ongeveer evenveel TAFI in het bloed. TAFI zorgt waarschijnlijk dus niet voor hart- en vaatziekten. Wel bleek dat bloed langzamer stolt bij mensen met diabetes type 2. Ook breken zij bloedstolsels langzamer af. Bloedstolsels kunnen wel leiden tot hart- en vaatziekten. De muizen hadden wel of geen TAFI in hun bloed en bij alle muizen genazen de wonden even goed en even snel.

Er zijn meer stoffen in ons lichaam die zorgen voor bloedstolling en die stolsels afbreken. Voor de toekomst weten we dus dat TAFI waarschijnlijk niet belangrijk is bij mensen met diabetes type 2 als het gaat om de genezing van wonden. Voorlopig kunnen we TAFI van ons lijstje afstrepen met stoffen in het lichaam die we willen onderzoeken.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2005.00.016
Status: Afgerond
Onderzoeker: Dr. J.C.M. Meijers
Kosten: € 250.000

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.