Zorgt vet voor chronische ontsteking?

We weten dat ernstig overgewicht samengaat met een chronische ontsteking in het lichaam. Wat is het verband met diabetes type 2?

Onderzoekers weten dat ernstig overgewicht zorgt voor een ongemerkte ontsteking in het lichaam, die op een of andere manier leidt tot diabetes type 2. Het idee is dat deze ontsteking begint in het vetweefsel en zich dan geleidelijk uitbreidt naar andere belangrijke organen, zoals de lever. In dit onderzoek is dit verder onderzocht.

De onderzoekers keken naar mechanismen rond de start van de ontsteking. Ook keken ze naar factoren die meespelen tijdens het ontstekingsproces, en bij de reactie van het lichaam op insuline. Want bij diabetes type 2 is het lichaam ongevoelig voor insuline, waardoor de bloedsuikerspiegel te hoog blijft.

Ontsteking in de lever

De onderzoekers ontdekten iets bijzonders, namelijk dat ontsteking in de lever niet ervoor zorgt dat het lichaam ongevoelig wordt voor insuline, zoals lang werd gedacht. Maar dat het omgekeerd is: door de ongevoeligheid voor insuline raakt de lever licht ontstoken.

Uit het onderzoek blijkt dat kennis die jarenlang voor ‘waar’ werd aangenomen, niet lijkt te kloppen. Diabetes type 2 is een ongelooflijk ingewikkelde ziekte. Het loont om dingen echt tot op de bodem te onderzoeken! Want alleen door precieze kennis komen er steeds betere behandelingen, en kunnen we diabetes type 2 beter voorkomen en ooit genezen.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2004.00.018
Status: Afgerond
Onderzoeker: Prof. dr. M.H. Hofker
Kosten: € 250.000

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.