Werken aan gezond eten met diabetes

Je bent wat je eet, en dat geldt zeker bij diabetes. Elke hap die je neemt doet iets met je lijf. En bepaalt of je je goed voelt. Of juist niet. Door onderzoek weten we steeds beter hoe dat werkt.

Met de juiste voeding kun je de kans op diabetes type 2 en de gevolgen ervan verkleinen.

Dit willen we bereiken

Gezonde voeding kan diabetes helpen voorkomen. En als je al diabetes hebt, kan gezond eten helpen om de bloedsuiker beter te reguleren en complicaties te voorkomen. Met onderzoek willen we uitvinden hoe gezond eten de kans op diabetes of complicaties bij diabetes zo klein mogelijk maakt.

Zover zijn we

Vroeger was het voedingsadvies bij diabetes: suikervrij eten en in letterlijk afgewogen hoeveelheden. Weinig koolhydraten, veel verzadigd vet. Door onderzoek weten we nu beter:

  • Speciale dieetproducten voor mensen met diabetes zijn niet meer nodig. Als je maar niet te veel eet.
  • Met steun van het Diabetes Fonds is een voedingsrichtlijn opgesteld voor mensen met diabetes type 1 en 2. Deze richtlijn is bestemd voor diëtisten en andere professionals in de diabeteszorg. Elke vier jaar wordt die up to date gebracht.
  • Langzame koolhydraten zijn beter voor de bloedsuiker. Het is daarom beter om volkorenbrood en volkorenpasta te eten, en zilvervliesrijst. Vezels uit groenten zorgen er ook voor dat de bloedsuiker langzamer stijgt.
  • Onverzadigde vetten zijn beter voor hart en bloedvaten dan verzadigde vetten. Deze goede vetten zijn vaak vloeibaar. Zoals olie en andere vloeibare bak- en braadmiddelen. Verder zitten ze in vis, noten, avocado’s en olijven.
  • Matigheid is geboden met de verzadigde vetten en transvetten die in harde soorten vet zitten. En in (vet) vlees, snacks, koekjes en gebak.
  • Mensen met diabetes type 2 zijn gebaat bij een mediterrane voeding: veel vis, groenten, fruit, peulvruchten en noten, volkoren graanproducten en matige hoeveelheden vlees. Werkt goed voor hart, bloedvaten en bloedsuikerspiegel.

Wat is de volgende stap?

  • Onderzoek naar voeding en diabetes blijft in volle gang. Zo weten we steeds beter wat de beste voeding is voor mensen met diabetes.
  • Veel onderzoek is gericht op de beste verhouding tussen koolhydraten, vetten en eiwitten in de voeding voor mensen met diabetes. Andere onderzoeken focussen op voedingsstoffen die mogelijk kunnen helpen om diabetes te voorkomen, zoals vitamine D en magnesium.
  • Er wordt veel onderzoek gedaan naar volle melkproducten. Die bevatten weliswaar veel verzadigde vetten, maar die zijn misschien niet zo slecht als iedereen dacht.

Onderzoek heeft zin. Voor een leven zonder diabetes!

Lekker en gezond eten met diabetes

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!