Bloedsuiker verbetert bij voeding met gezond vet

27 Apr 2012 - 09:07

Mensen met diabetes type 2 kunnen beter vis en noten eten dan vlees of chocola. Wie op zijn cholesterol let, wist dat al. Maar goede soorten vet zijn ook beter voor de bloedsuiker. Dat is gevonden door onderzoeker Anneke Jans, met geld van het Diabetes Fonds.

Mensen met diabetes type 2 hebben vaak een te hoge bloedsuiker. Dat komt doordat ze minder gevoelig zijn voor insuline. Insuline laat de bloedsuiker dalen.

Hoe goed insuline zijn werk kan doen, hangt samen met waar lichaamsvet zit. Vet hoort in het vetweefsel, maar bij diabetes gaat vet uit het eten vaak in de spieren zitten. Daardoor reageert het lichaam minder goed op insuline en krijgt het een hoge bloedsuiker.

Vet in je eten

In eten zitten verschillende soorten vet: verzadigd en onverzadigd. Verzadigd vet, het slechte soort vet,  kun je herkennen als hard vet, zoals roomboter. Het zit ook in vlees. Onverzadigd vet is juist vloeibaar, bijvoorbeeld olijfolie.

Tot nu toe wisten we niet of het soort vet in je eten uitmaakt voor waar het lichaam het opslaat. Dit is nu onderzocht bij mensen met diabetes type 2.

Vis en noten

Wanneer je goed, onverzadigd vet eet, zoals in vette vis, komt uiteindelijk minder vet in de spieren dan wanneer je verzadigd vet eet. Doordat er minder vet in de spieren komt, reageert het lichaam weer beter op insuline. De bloedsuiker wordt beter.

Wilt u bij diabetes type 2 een betere bloedsuiker, kunt u beter matig zijn met vet vlees en snacks. En meer kiezen voor voeding met onverzadigde vetten, zoals vis en noten. Dat kan ook handig zijn voor mensen die door overgewicht of erfelijkheid meer kans hebben op diabetes type 2.

Dit onderzoek is mogelijk gemaakt door het Diabetes Fonds. Onderzoeker Anneke Jans promoveert op 27 april aan de universiteit van Maastricht.

Een leven zonder diabetes. Daarom heeft onderzoek zin!

Wetenschappers werken met geld van het Diabetes Fonds hard aan oplossingen voor diabetes. Geld dat donateurs en collectanten bijeen brengen. Helpt u ook mee met een gift?

Uw hulp is hard nodig. Steun onderzoek naar diabetes!

Meer nieuws

18 Sep 2014 - 11:16

Kunstmatige zoetstoffen geven mensen een grotere kans op diabetes type 2, zeggen Israëlische onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

17 Sep 2014 - 16:02

Volle melkproducten, zoals volle melk en yoghurt, verlagen mogelijk het risico op diabetes type 2. Dit blijkt uit een Zweeds onderzoek.

15 Sep 2014 - 15:24

Canadese wetenschappers hebben cellen gekweekt die bij muizen de functie van de alvleesklier overnemen, beter dan tot nu toe mogelijk was. Ook zijn deze week in de VS de eerste proeven op mensen met diabetes goedgekeurd.

12 Sep 2014 - 16:16

Diabetes kan leiden tot problemen aan hart- en vaten. Maar wie krijgt deze hart- en vaat complicaties en wie niet? Met de nieuwe “Vaatrisico” app kunnen artsen snel en makkelijk van hun patiënten berekenen hoe groot de kans is dat ze binnen 10 jaar hart- en vaatziekten krijgen. Ook van mensen met diabetes.