Bloedsuiker verbetert bij voeding met gezond vet

27 Apr 2012 - 09:07

Mensen met diabetes type 2 kunnen beter vis en noten eten dan vlees of chocola. Wie op zijn cholesterol let, wist dat al. Maar goede soorten vet zijn ook beter voor de bloedsuiker. Dat is gevonden door onderzoeker Anneke Jans, met geld van het Diabetes Fonds.

Mensen met diabetes type 2 hebben vaak een te hoge bloedsuiker. Dat komt doordat ze minder gevoelig zijn voor insuline. Insuline laat de bloedsuiker dalen.

Hoe goed insuline zijn werk kan doen, hangt samen met waar lichaamsvet zit. Vet hoort in het vetweefsel, maar bij diabetes gaat vet uit het eten vaak in de spieren zitten. Daardoor reageert het lichaam minder goed op insuline en krijgt het een hoge bloedsuiker.

Vet in je eten

In eten zitten verschillende soorten vet: verzadigd en onverzadigd. Verzadigd vet, het slechte soort vet,  kun je herkennen als hard vet, zoals roomboter. Het zit ook in vlees. Onverzadigd vet is juist vloeibaar, bijvoorbeeld olijfolie.

Tot nu toe wisten we niet of het soort vet in je eten uitmaakt voor waar het lichaam het opslaat. Dit is nu onderzocht bij mensen met diabetes type 2.

Vis en noten

Wanneer je goed, onverzadigd vet eet, zoals in vette vis, komt uiteindelijk minder vet in de spieren dan wanneer je verzadigd vet eet. Doordat er minder vet in de spieren komt, reageert het lichaam weer beter op insuline. De bloedsuiker wordt beter.

Wilt u bij diabetes type 2 een betere bloedsuiker, kunt u beter matig zijn met vet vlees en snacks. En meer kiezen voor voeding met onverzadigde vetten, zoals vis en noten. Dat kan ook handig zijn voor mensen die door overgewicht of erfelijkheid meer kans hebben op diabetes type 2.

Dit onderzoek is mogelijk gemaakt door het Diabetes Fonds. Onderzoeker Anneke Jans promoveert op 27 april aan de universiteit van Maastricht.

Een toekomst zonder diabetes. Daar gaan we voor!

Wetenschappers werken met geld van het Diabetes Fonds hard aan oplossingen voor diabetes. Geld dat donateurs en collectanten bijeen brengen. Helpt u ook mee met een gift?

Uw hulp is hard nodig. Steun onderzoek naar diabetes!

Meer nieuws

22 Apr 2014 - 13:26

Dit weekend werd bekend dat diabetoloog prof. dr. Michaela Diamant van het VUmc is overleden. Zij heeft belangrijk onderzoek gedaan en was een bepalend gezicht in de diabeteswereld.

17 Apr 2014 - 13:21

Chefkok Tim Bosch van Landal Coldenhove heeft de Chefs’ Challenge gewonnen; een kookwedstrijd georganiseerd door het Diabetes Fonds en Stichting Variatie in de Keuken. De chefkok wist van alle inzendingen het gezondste én lekkerste hoofd- en nagerecht te maken, beide gerechten komen op de menukaart van Landal te staan.

15 Apr 2014 - 12:49

Deze week krijgen 18-jarigen een brief van de overheid, met de vraag om hun keuze rond orgaandonatie te registreren. Tien procent van de jongeren heeft die keuze zelf al vastgelegd in het Donorregister: een verdubbeling ten opzichte van 5 jaar geleden.

14 Apr 2014 - 14:41

De Orchard diabetes collectie van Dolcis en Scapino heeft tot nu toe ruim €143.000 opgeleverd voor het Diabetes Fonds. De collectie is samen met een expertteam van het Diabetes Fonds speciaal ontwikkeld voor mensen met diabetes en bijbehorende beginnende voetproblemen. Van ieder verkocht paar gaat €1 naar het Diabetes Fonds voor wetenschappelijk onderzoek.