Een suikerklontje is 4 gram suiker

Een suikerklontje is 4 gram suiker. Als vrouw mag je per dag 50 gram aan vrije suikers binnen krijgen, dit zijn 12,5 suikerklontjes. Een man mag dagelijks 60 gram vrije suikers, dit is gelijk aan 15 suikerklontjes.

Aantal suikerklontjes per dag

Het advies met betrekking tot de suikerklontjes is afkomstig van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Met dit advies wil de organisatie overgewicht en tandbederf voorkomen.

Let op: het advies heeft alleen betrekking op vrije suikers. Dit zijn alle suikers die door de fabrikant zijn toegevoegd. Ook de suikers uit honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat zijn vrije suikers. 

Lees meer: Hoeveel suiker mag je per dag?

Hoeveel kcal is een suikerklontje?

Een suikerklontje is 4 gram suiker. 1 gram suiker is gelijk aan 4 kcal: dus 1 suikerklontje is gelijk aan 16 kcal. Gezonde mannen hebben gemiddeld 2.500 kilocalorieën (kcal) per dag nodig, vrouwen 2.000.

Suikerklontjes tellen

Het is goed om te weten hoeveel suikerklontjes je dagelijks binnen krijgt. Want vergis je niet: je krijgt onbewust al snel te veel suikers binnen. Zo bevat een glas appelsap (200 ml) al meer dan 5 suikerklontjes.

Een bastognekoekje bij de koffie? Dan heb je alweer een suikerklontje binnen. Met een glas appelsap en een koekje zit je als vrouw dus al op de helft van je dagelijkse inname. 

Interessant: bekijk onze suikerlijsten in onze rubriek Hoeveel suiker zit er in...

Foto: rawpixel / pixabay.com