Betere kwaliteit van leven

Diabetes is voor iedereen anders, maar bijna nooit zonder gevolgen. Als je pech hebt, heb je vervelende wondjes die niet goed dichtgaan. Of je kunt niet wegwijs worden uit de verschillende hulpmiddelen die er zijn. Dat willen we veranderen! Daarom zorgen we voor praktisch onderzoek, dat mensen direct helpt. En we proberen ervoor te zorgen dat nieuwe kennis uit onderzoek snel wordt toegepast.

Het Diabetes Fonds investeert in onderzoek en andere oplossingen om de kwaliteit van leven van mensen met diabetes te vergroten. Waarom? Omdat iedereen recht heeft op een gezonde dosis levensgeluk.

Dit willen we bereiken

Dat mensen diabetes krijgen, is al erg genoeg. Zolang genezing nog niet in zicht is, willen we dat iedereen die door diabetes wordt overvallen daar zo min mogelijk last van heeft. Of het nu bijvoorbeeld gaat om complicaties, nieuwe technologie of de geestelijke gevolgen van diabetes.

Zo ver zijn we

Onderzoekers bekijken waar mensen met complicaties het beste mee geholpen zijn. Of hoe complicaties voorkomen kunnen worden. We investeren in veelbelovende onderzoekers die onderzoek doen naar een betere kwaliteit van leven. En mensen die een goed idee hebben om het leven met diabetes te vergemakkelijken, geven we de handvatten en ondersteuning om dit idee in de praktijk te realiseren. Dit hebben we de laatste jaren onder andere kunnen realiseren met geld van donateurs:

  • Scholing en juiste hulp aan kinderen met diabetes type 1 blijkt helaas niet altijd vanzelfsprekend. Meer scholen worden nu gestimuleerd om goed voorbereid te zijn op (toekomstige) leerlingen met diabetes. Zo wordt het steeds vanzelfsprekender dat leerlingen met diabetes zorgeloos naar school gaan.
  • Door een brochure te ontwikkelen voor laaggeletterden en anderstaligen kunnen mensen met diabetes die niet kunnen lezen of de Nederlandse taal niet goed kennen, beter begrijpen welke voeding wel en niet goed voor hen is.
  • Er zijn verschillende diabeteshulpmiddelen. Maar welke nu te kiezen? Met een ontwikkelde keuzehulp is dit nu makkelijker geworden.
  • Een gratis magazine waarin informatie en verhalen gedeeld worden voor jongvolwassenen die pas gediagnostiseerd zijn met diabetes type 1 sluit beter aan op de behoeften van die doelgroep. 
  • Nogal wat mensen met diabetes hebben problemen met seks. Maar niet iedereen praat daar zo makkelijk over. Ook hulpverleners niet. Een stappenplan voor huisartsen maakte het bespreekbaar

Wat is de volgende stap?

Zodra we weten hoe diabetes je leven precies beïnvloedt en we hier effectieve oplossingen voor hebben, kunnen we aan de slag. Enkele voorbeelden:

  • Jongens en meisjes hebben andere behoeften in hoe zij mentaal omgaan met diabetes type 1. Wat zijn die verschillen precies, en wat betekent dat voor hun behandeling?
  • Veel jongeren met diabetes type 1 hebben het emotioneel zwaar. Maar hoeveel van hen eigenlijk? En hoe zit het met hun ouders? Heeft het effect op hun diabetes? Dat laten we uitzoeken
  • Wondjes aan voeten kunnen bij mensen met diabetes soms moeilijk dichtgaan. Dit kan veel pijn geven en door een infectie kan in het ergste geval (een deel van) een voet geamputeerd worden. We ondersteunen de ontwikkeling van een nieuwe methode om deze wondjes beter en snel te genezen.
  • Nadat het Diabetes Fonds een succesvolle sessie organiseerde op de Nationale Diabetes Dag in 2020 kwam de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) met een standpunt over Do-It-Yourself (DIY) Closed-Loop-systemen. Een DIY Loop is een systeem waarbij insulinepompen en sensoren door een zelfgebouwde app op de telefoon worden aangestuurd. Mensen met diabetes mellitus type 1 hoeven hierdoor minder met diabetes bezig te zijn, terwijl de bloedsuikers van de meeste DIY Loop gebruikers enorm verbeteren. Lees meer over het NDF standpunt.
  • Lang niet iedereen met diabetes type 1 krijgt een realtime continue glucosemeter (rtCGM, CGM) vergoed. Het Diabetes Fonds verzamelde de actuele kennis om te kijken of er genoeg argumenten zijn vanuit onderzoek om dat te veranderen. Lees meer over de bewijzen vanuit onderzoek om de vergoeding uit te breiden.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Elke behandeling voor diabetes komt voort uit eerder onderzoek. Daarom blijven we werken aan nieuw belangrijk onderzoek. Want we willen nog betere behandelingen, en genezing! Jouw hulp is daarbij onmisbaar. Steun onderzoek, alle beetjes helpen. Of doe zelf mee aan onderzoek als proefpersoon.

Doneer nu