Winkelstraat met Nederlandse mensen: 'we eten over het algemeen te veel suiker'

Een Nederlander eet dagelijks gemiddeld 110 gram aan suiker. In totaal zijn dit 28 suikerklontjes per dag en meer dan 10.000 suikerklontjes (40 kilo) per jaar.

Van nature aanwezige suikers en vrije suikers

In het totaal van 110 gram suiker per dag wordt geen onderscheid gemaakt tussen van nature aanwezige suikers en vrije suikers. Vrije suikers zijn alle toegevoegde suikers plus de suikers in honing, siropen vruchtensappen en vruchtenconcentraat. Van nature aanwezige suikers vind je in groente, fruit en zuivel.

Leestip: Welke soorten suiker zijn er?

WHO suiker-richtlijn

Kijken we specifiek naar de vrije suikers, dan adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om per dag niet meer dan 12,5 suikerklontjes (vrouwen) of 15 suikerklontjes (mannen) aan vrije suikers binnen te krijgen. Kijken we specifiek naar het dagelijks totaal aan suikers, dus vrije suikers en van nature aanwezige suikers samen, dan heeft het Voedingscentrum het over een referentie-inname van 90 gram.

Te veel vrije suikers

Ondanks dit advies krijgen we in Nederland te veel vrije suikers binnen, gemiddeld zo’n 30% te veel. Bij kinderen zelfs bijna 80% te veel. We eten namelijk zo’n 17 suikerklontjes aan vrije suikers per dag. Dit komt neer op 25 kilo aan vrije suikers per jaar!

Leestip: Hoe kun je minder suiker eten?

Dit betekent dat ruim 60% van de volwassenen en 90% van de kinderen in Nederland niet aan de WHO-richtlijn voldoen. Met name de toegevoegde suikers in frisdrank, vruchtensap, koek en snoep zorgen ervoor dat we veel meer suiker binnen krijgen dan goed voor ons is.

Foto: Lornet / Shutterstock.com