20 NOV. 2023

Elke dag bezig zijn met diabetes type 1. Dat is de realiteit voor Peter, zijn dochter Kyra en hun naasten. Het gezin Mom wordt in het tv-programma De Nalatenschap van dichtbij gevolgd. En prof. dr. Eelco de Koning vertelt over zijn onderzoek dat in de toekomst hopelijk tot genezing leidt. Kijk de uitzending terug.

Naast Peter en de 15-jarige Kyra hebben ruim 100.000 mensen in Nederland diabetes type 1. Dit heeft enorme gevolgen voor hun leven. Bijvoorbeeld de bloedsuiker onder controle proberen te houden door te letten op beweging en alles wat je eet en drinkt. Of last hebben van hypo’s en hypers waardoor klachten ontstaan zoals vermoeidheid, duizeligheid, hartkloppingen en hoofdpijn. En angst hebben voor complicaties in de toekomst zoals hart- en vaatziekten en schade aan ogen, voeten, zenuwen en nieren. 

Leven tussen hoop en vrees

Peter vertelt over nalaten aan een goed doel: Diabetes Fonds

Ondanks zijn diabetes probeert Peter alles uit het leven te halen, zowel voor zichzelf als voor z'n gezin. Hij kan helaas niet meer alles doen door zijn verslechterde gezondheid, maar toch houdt hij de moed erin. Hij probeert zoveel mogelijk leuke dingen te doen en kijkt vooral naar wat hij nog wél kan.

Peter vindt het heel erg dat Kyra al op 5-jarige leeftijd de diagnose diabetes kreeg, want hij weet uit eigen ervaring wat haar allemaal kan overkomen. Daarom hoopt hij dat er zo snel mogelijk betere behandelingen komen. 'Als ik kijk naar de toekomst hoop ik dat Kyra nog meemaakt dat ze te genezen is.'

Onderzoek voor een toekomst vrij van diabetes

Het Diabetes Fonds maakt onder meer onderzoek mogelijk van prof. dr. Eelco de Koning. Hij werkt aan een behandeling om insulineproducerende cellen uit stamcellen te ontwikkelen. Met deze baanbrekende therapie moet het lichaam uiteindelijk weer zelf insuline aanmaken. Als deze behandeling aanslaat, komt de genezing van diabetes een stap dichterbij.

Uitzending De Nalatenschap

Het tv-programma De Nalatenschap met Peter en zijn gezin werd uitgezonden op zaterdag 25 november om 16:30 uur en op zondag 26 november om 12:30 uur bij SBS 6. Kijk de uitzending terug.