30 JAN. 2024
Vrouw test bloedglucosewaarde met ontinue bloedglucosemeter

Het Diabetes Fonds wil een betere kwaliteit van leven voor mensen met diabetes. Bijvoorbeeld door de diabeteszorg te verbeteren. Daarom maakt het Diabetes Fonds ruim 750.000 euro vrij voor vier nieuwe onderzoeken.

Bij drie onderzoeken is het doel om de zorg voor mensen met diabetes te verbeteren. In het andere onderzoek bekijken wetenschappers of wandelprogramma's voor langere tijd een positieve invloed hebben op de gezondheid van mensen met diabetes type 2.

Onderzoeken gericht op verbeteren diabeteszorg

Zorgt glucosesensor voor beter herstel na een operatie?

Stel, je hebt diabetes type 2 en een te hoge bloedsuiker voor je operatie. Dan zorgt een te hoge bloedsuiker er soms voor dat je minder goed herstelt na de ingreep. De vraag is, herstel je beter als je bloedsuiker goed is voor de operatie? En helpt een glucosesensor hierbij? Dr. van Dijk zoekt het uit.

Lees meer over glucosesensoren en herstel na operatie

Zorg verbeteren voor zwangere vrouwen met diabetes

Zwangere vrouwen met diabetes hebben vaak meer kans op complicaties. Hoe kunnen we die problemen verminderen? Dr. Siegelaar en haar team van het Amsterdam UMC brengen dit in kaart door gegevens te verzamelen van zwangere vrouwen met diabetes.

Lees meer over de zorg voor zwangere vrouwen met diabetes

Betere zorg door uitbreiding diabetesregister

Ongeveer 185.000 mensen met diabetes staan in een ziekenhuis onder behandeling. Welke behandelingen krijgen ze? En welke effecten hebben die op mensen met diabetes? Dit soort gegevens komen uit medische dossiers van ziekenhuizen en worden verzameld in het landelijk diabetesregister. Door een uitbreiding van het register kan de diabeteszorg verbeteren.

Lees meer over betere zorg en het diabetesregister 

Wandelen met diabetes type 2: maakt het je gezonder?

De Bas van de Goor Foundation (BvdGF) helpt mensen om meer te bewegen onder andere met speciale wandelprogramma's. De vraag is: helpen wandelprogramma's om mensen met diabetes type 2 voor langere tijd gezonder te maken? Onderzoekers bestuderen dit.

Lees meer over wandelen en de invloed op gezondheid

Foto: Andrey_Popov /Shutterstock.com