Minder suiker op school

Heb jij kinderen? Dan is het je vast opgevallen dat suiker ook op school alom aanwezig kan zijn. Denk aan pakjes drinken die worden meegegeven. Of traktaties en snoep bij speciale gelegenheden zoals feestdagen en bij open dagen.

Kan dit niet minder? VU Hoogleraar Voedingsleer Jaap Seidell stelt van wel. ‘Kinderen worden van jongs af aan voortdurend getroost of beloond met snoep. Dat je kinderen in een betere stemming kunt krijgen door ze iets lekkers te geven weet iedereen wel uit ervaring. Het werkt ook bij volwassenen. Maar kinderen zijn extra kwetsbaar.

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit: snoep gebruiken als beloning in het onderwijs is een slecht idee. Kinderen krijgen zo het idee dat snoepen goed en normaal is en dat ook mensen met autoriteit zoals leraren dat vinden. Het ondermijnt de ‘snoeprantsoenering’ die ouders proberen te handhaven. Snoep op scholen is een vorm van ongewenste kindermarketing. Schoolleiders en leerkrachten blijken zich hiervan niet of nauwelijks bewust te zijn. Verleiden met snoep hoort er gewoon bij. Het is hoog tijd dat dat verandert’.

Enkele tips:

  • Vervang pakjes drinken met water. Je kind moet misschien even wennen, maar al snel weet hij/zij niet beter.
  • Zorg voor een gezonde lunchtrommel met veel variatie en weinig suiker.
  • Wees een inspirerend voorbeeld voor andere ouders door gezonde traktaties mee te geven. Kijk voor makkelijke tips op:
  • Ga eens het gesprek aan op school met docenten maar ook met andere ouders. Vaak willen zij het ook wel anders maar neemt niemand initiatief. Met elkaar kun je er echt mee aan de slag gaan.