Els is praktijkondersteuner in Rotterdam-Zuid en veel van haar diabetespatiënten zijn van niet-Westerse afkomst. Met behulp van haar brochure legt ze duidelijk uit wat je beter wel en niet kunt eten als je diabetes hebt, met behulp van afbeeldingen.

In de spreekkamer vertelt Els aan mensen met diabetes dat het beter is om minder suiker en andere koolhydraten te eten, om zo de bloedsuikers te verlagen. Daarvoor gebruikt ze een zelfgemaakte brochure. De brochure heeft weinig tekst, en bevat vooral afbeeldingen van producten en maaltijden.

Een schot in de roos

De brochure blijkt een schot in de roos. Mensen die niet kunnen lezen of de Nederlandse taal niet goed kennen, begrijpen precies wat wel en wat niet goed voor hen is. Mensen vragen de brochure zelfs ook voor hun buurvrouw of familielid.

Beste Diabetesidee 2019

De brochure is verkozen tot het Beste Diabetesidee 2019. Met het geld van de prijs heeft Els de brochure professioneel laten opmaken en in grote oplage laten drukken. Daarnaast is er ook een ondersteunende video, website en handleiding voor het gebruik van de brochure gemaakt.

De eerste (ruim) 20.000 brochures waren gratis te bestellen (alleen verzendkosten), hierna zijn de brochures tegen een kleine vergoeding te bestellen zodat Els ze kan blijven aanbieden. De brochure is te bestellen via de website van de Stichting Beter met Diabetes2

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.