Kinderen op een schommel

Suiker kan een kind mogelijk onrustig maken. Kinderen die veel fructose (fruitsuiker) binnenkrijgen, kunnen last krijgen van hoofdpijn of darmklachten. Deze klachten kunnen leiden tot onrustig gedrag. Suiker kan een kind ook blij maken, omdat het beloningscentrum in de hersenen wordt geactiveerd.

Kan suiker een kind hyperactief maken?

De Amerikaanse kinderarts Benjamin Feingold beweerde in de jaren ’70 dat suiker een kind hyperactief kan maken. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben echter aangetoond dat deze bewering niet waar is. Tot nu toe hebben onderzoekers nog geen direct verband gevonden tussen suiker en hyperactief gedrag bij een kind.

Welk effect heeft suiker op het gedrag van een kind?

Toch kan veel suiker wel degelijk effect hebben op het gedrag van een kind. Veel suiker kan namelijk mogelijk leiden tot darmklachten: problemen waar een kind zich onrustig door kan gedragen. Met name kinderen die veel fructose binnenkrijgen hebben hier last van.

Als kinderen veel suiker eten en/of drinken, is de kans groot dat ze andere belangrijke voedingsstoffen niet binnenkrijgen. Denk hierbij aan vitamines, mineralen en vezels. We spreken dan van een onevenwichtig voedingspatroon, wat kan leiden tot vermoeidheid en hoofdpijn. Deze klachten hebben vervolgens weer effect op het gedrag van een kind.

Waarom wordt een kind blij van suiker?

Het is niet zo vreemd dat kinderen blij worden van een snoepje of suikerrijk drankje. Suiker zorgt namelijk voor de afgifte van de stof dopamine. Hiermee wordt het beloningscentrum in je hersenen geactiveerd, wat weer zorgt voor een vrolijk gevoel. Hierdoor wordt onbewust het eten van meer suikerrijk voedsel gestimuleerd.

Hoeveel suiker mag een kind per dag?

Het algemene advies, dat zowel geldt voor volwassenen als voor kinderen, is om zo min mogelijk toegevoegde (en vrije) suikers te consumeren. Deze suikers zitten voornamelijk in producten die niets bijdragen aan onze gezondheid. Vaak bevatten ze naast veel suiker ook nog veel zout, verzadigd vet en calorieën en maar weinig of geen nuttige voedingsstoffen.

Leestip: Hoeveel suiker mag je per dag?

Kinderen eten wekelijks gemiddeld bijna 510 gram aan toegevoegde suikers, dat zijn 127 suikerklontjes! Vooral suikerrijke dranken zijn een grote boosdoener, kinderen drinken hier wekelijks bijna 4 liter van. Daarnaast zitten producten gericht op kinderen vaak ook boordevol toegevoegde suikers, denk aan ontbijtgranen of de 'gezonde' koeken voor in de broodtrommel.

Met 1 glas cola zit je al snel op 6 suikerklontjes. Of wat denk je van zoet broodbeleg: 15 gram hagelslag op brood is gelijk aan 2,5 suikerklontje aan toegevoegde suikers. Dit kan zo niet langer, kinderen krijgen veel te veel suikers binnen. Hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell en voedingscoach Vivian Reijs proberen er iets tegen te doen.

Video: suiker minderen met kinderen

In het onderstaande filmpje vertellen moeders over hun ervaringen met suiker tijdens de opvoeding van hun kind.

Tips om suiker te minderen met je kind

Lees onze artikelen met tips:

Doe mee met de Nationale Suiker Challenge

Schrijf je gratis in en ontvang direct inspiratie om lekker en gezond te leven zonder toegevoegde suikers.

Schrijf je gratis in en ontvang direct inspiratie om lekker en gezond te leven zonder toegevoegde suikers.

Doe mee met de Nationale Suiker Challenge

Schrijf je gratis in en ontvang direct inspiratie om lekker en gezond te leven zonder toegevoegde suikers.

Schrijf je gratis in en ontvang direct inspiratie om lekker en gezond te leven zonder toegevoegde suikers.

Foto: Craig Whitehead / Unsplash.com