tekening 7 lampjes met 1 oplichtende, symbool voor de 7 diabetesideeën

De jury heeft 7 prachtige ideeën geselecteerd voor Het Beste Diabetesidee 2019, die het leven met diabetes kunnen verbeteren. 

Voeding en diabetes: informatie voor laaggeletterden en anderstaligen

Wat moet je nou wel en niet eten als je diabetes hebt? Het voedingsadvies bij diabetes is best ingewikkeld. Dit is met name een uitdaging als je laaggeletterd of anderstalig bent. Door ‘praatplaten’ te maken met simpele uitleg en beelden over voeding en diabetes kan een grotere groep van mensen met diabetes (type 2) bereikt worden.

Diabetes? Zeker teveel suiker gegeten vroeger!

Er is helaas nog veel onbegrip over diabetes type 1. Zo denken veel mensen dat je diabetes krijgt doordat je vroeger teveel suiker hebt gegeten. Om meer begrip te krijgen en het bewustzijn over diabetes te vergroten, wordt in een korte (teken)film duidelijk uitgelegd wat diabetes type 1 is, hoe het ontstaat en welke grote impact diabetes heeft op je leven.

Online platform voor leefstijlverandering bij diabetes

Je leefstijl aanpassen als je (een vergrote kans op) diabetes type 2 hebt, is niet makkelijk. Hoe pak je dat aan? En hoe doen anderen dat? Het online platform wordt dé plek waar je informatie vindt over leefstijlverandering en ervaringen, inclusief tips en steun van anderen die hun diabetes type 2 proberen om te keren met leefstijl als medicijn.

Happydiabs®: spelenderwijs leren over diabetes

Hoe leg je een kind uit wat diabetes is? En hoe leer je kinderen met diabetes omgaan? Met het speelgoed van Happydiabs® leren kinderen spelenderwijs over diabetes. Op een interactieve manier maken kinderen kennis met diabetes en alles wat daarbij komt kijken.

Als je vriendje of vriendinnetje diabetes heeft

Waarom is je vriendje of vriendinnetje soms zo moe? En waarom toch al die vingerprikken? Het is voor kinderen lastig te begrijpen wat diabetes precies inhoudt en wat het betekent als je vriendje of vriendinnetje diabetes heeft. Met dit voorleesboek kunnen kinderen met diabetes aan vriendjes of vriendinnetjes (en hun ouders) uitleggen wat diabetes type 1 is.

In bitterzoete verwachting: zwangerschapsdiabetes

Je hebt zwangerschapsdiabetes, en nu? Hoe komt het en wat moet je doen? En wat moet je juist niet doen? Dit informatieve boek vertelt je precies wat je kunt verwachten, waar je rekening mee moet houden, bijvoorbeeld qua voeding, en waar je terecht kunt als je zwangerschapsdiabetes hebt. Een must-read voor alle aanstaande moeders (en hun partners) met zwangerschapsdiabetes.

Jongvolwassen en diabetes? Lees het diagnosemagazine

Je bent in de bloei van je leven en opeens krijg je de diagnose diabetes type 1. Je wereld staat op z’n kop. Wat betekent dit? Wat moet je doen? In het zogenaamde ‘diagnosemagazine’ voor jongvolwassenen lees je alles wat je moet weten over leven met diabetes. Er komen verschillende thema’s aan bod, zoals seks, alcohol, reizen, werk en studeren mét diabetes. Ook wordt er aandacht besteed aan het ontstaan van diabetes, de organisaties in het diabetesveld en een diabeteswoordenlijst.

Uiteindelijk worden één of meer winnaars gekozen die hun plannen met financiering van het Diabetes Fonds mogen gaan uitvoeren. De bekendmaking van de winnaar(s) van Het Beste Diabetesidee zal plaatsvinden op 13 november 2019.