Gegrilde andijvie

Bereiding

Laat de biefstuk een half uur van tevoren op kamertemperatuur komen (dep droog). Pel de ui en snijd in dunne ringen. Leg de uienringen 15 minuten in de melk.

Snijd de andijviekroppen in 8 parten en was ze voorzichtig in ruim koud water. Laat de andijvie heel goed uitlekken. Schrap de wortels en snijd ze in dunne lange linten (met bijvoorbeeld een mandoline, kaasschaaf of dunschiller).

Bak de biefstuk in een kleine koekenpan. Verhit bakolie in een koekenpan en schroei het vlees op een hoog vuur dicht. Zet het vuur lager en bak circa 2-3 minuten per kant (‘medium’). Als het bakvet te donker wordt, doe dan een beetje extra bakolie bij de pan om te voorkomen dat het vet verbrandt.

Breng op smaak met zout en peper. Gebruik bij voorkeur een vleestang om het vlees te keren. Neem de biefstuk uit de pan en verpak in aluminiumfolie. Laat nog 5 minuten op een (warm) bord rusten.

Schep de uienringen uit de melk, dep droog met keukenpapier en wentel ze door het meel. Verhit bakolie in een koekenpan en frituur de uienringen goudbruin en krokant. Laat ze daarna uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout en peper.

Verwarm bakolie (of roomboter als je dat lekkerder vindt) in een koekenpan en bak de wortellinten kort aan. Voeg een scheutje water toe en stoof de wortellinten 5 minuten.

Verhit een grillpan of een koekenpan en gril of bak de andijvie in 2-3 minuten rondom bruin en beetgaar (druk de andijvie goed aan). Druppel de balsamico azijn erover. Strooi de uienringen erover en serveer de andijvie met de wortellinten en biefstuk.

Tip: De bittere smaak van andijvie is ook erg lekker in combinatie met iets zoets. Denk maar eens aan appel, peer of rozijnen.

Dit is een koolhydraatarm recept. Wil je hier meer over lezen? Bekijk dan ook de informatie over koolhydraten

Lekker en gezond eten met diabetes

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!

Ingrediënten

  • 200 g biologische biefstuk 
  • 2 biologische rode uien
  • 1 biologische andijvie 
  • 400 g biologische wortels
  • 50 ml melk
  • 1 eetlepel meel
  • 2 eetlepel bakolie
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • zout en peper naar smaak

Koolhydraten 22 g
waarvan suikers 14 g
Vet 32 g
waarvan verzadigd 8 g
Eiwit 28 g
Vezels 12 g
Groente 460 g
Kcal 512
Zout 0,4 g

Lekker en gezond eten met diabetes

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!