Symbool voor het beste diabetesidee, een tekening 7 lampjes met 1 oplichtende,

Vaak bedenken mensen zelf handige en leuke oplossingen voor hun problemen. Het Diabetes Fonds wil dat deze ideeën werkelijkheid worden en investeert in de beste ideeën die direct voordeel opleveren voor mensen met diabetes.

Door naar de tweede ronde

Iedereen met een goed en haalbaar idee kon meedoen. Het doel van het idee is om de gezondheid of kwaliteit van het leven met diabetes te verbeteren. Inmiddels zijn er 7 ideeën door naar de tweede ronde. Dit is het moment dat de inzenders hun ideeën uitwerken tot een haalbaar plan. Uiteindelijk mogen één of meerdere winnaar(s) hun plannen met financiering van het Diabetes Fonds uitvoeren. De bekendmaking van Het Beste Diabetesidee van 2021 is op 17 november.

De 'DiaTech Expect'-kaart

Welke insulinepomp, sensor of closed loop systeem past bij jou? Met de ‘DiaTech Expect’ kaart leer je wat je kunt verwachten van nieuwe technologie. Op de kaart staan uitnodigende plaatjes en korte gerichte vragen over bijvoorbeeld draagbaarheid, alarmen, gebruik bij sporten, data-management en de benodigde ondersteuning van zorgverleners. Zo helpt de kaart mensen met diabetes om samen met hun zorgverlener de juiste keuze te maken. De kaart komt er in een digitale en hard-copy versie.

Diabetesbabbels

Tijdens De Nationale Diabetes Challenge wandelen deelnemers met diabetes type 2 ongeveer 20 weken lang samen met hun zorgverlener één keer per week in eigen buurt. De ‘Diabetesbabbel’-kaartjes zijn een manier om tijdens die wandelingen met elkaar in gesprek te raken. Juist over onderwerpen waar in de spreekkamer vaak geen ruimte voor is. Dat kan gaan over het leven met diabetes, maar ook over heel andere onderwerpen (en moeilijkheden). De kaartjes bieden de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier toch lastige, ongemakkelijke of persoonlijke vragen te stellen. Zo leren de professionals de mensen waar ze zorg aan bieden nog beter kennen.

Escape room: 'Hyper Control'

Veel jongeren hebben tijdens hun puberteit moeite met diabetes en ervaren niet de juiste steun uit hun omgeving. Ze zoeken in deze levensfase juist naar steun bij hun vrienden. Maar hoe leg je aan jongeren uit hoe het is om diabetes te hebben? Met deze spannende online escaperoom ervaren jongeren hoe het is om diabetes te hebben. De ecape room kan worden ingezet om de diabetes van een klasgenoot bespreekbaar te maken in de groep.

Koolhydraten: Kijken als het kan, rekenen als het moet

Niet voor iedereen met diabetes is het rekenen met koolhydraten even makkelijk. En veel informatie is alleen beschikbaar in de Nederlandse taal. Met deze video-serie, in diverse talen, wordt de informatie over koolhydraten toegankelijk en heel laagdrempelig aangeboden. Het uitgangspunt is om de hoeveelheid koolhydraten te leren inschatten met praktische tips om minder te hoeven rekenen. Ter ondersteuning kan de diëtist de bijbehorende koolhydraatplaten gebruiken in een persoonlijk gesprek.

Koud water zwemmen als leefstijladvies bij diabetes

Sporten is heel belangrijk, zeker voor mensen met diabetes. Maar dit brengt ook allerlei uitdagingen met zich mee. Daarnaast kan kou gunstig zijn voor diabetes. De afgelopen jaren is de populariteit van het open water zwemmen enorm toegenomen. Door alle bijkomende risicofactoren is een cursus voor zwemmers met diabetes onmisbaar. De zwemmer ontvangt informatie over de voorzorgsmaatregelen als je zwemt in koud water, de bloedsuikerspiegel voor, tijdens en na het zwemmen, maar ook voedingsadviezen.

Let's DIY Together!

Er zijn steeds meer mensen met diabetes die zélf een app bouwen om hun pomp en sensor met elkaar te laten praten. Dit noemen we 'closed-loop'. Hoe kunnen zorgprofessionals daar zo goed mogelijk bij helpen? In deze DIY-training leren zorgprofessionals hoe 'closed-loop' werkt en hoe zij het gebruik kunnen begeleiden. Ook de geldende wet- en regelgeving komen aan bod, zodat 'loopers' hun systeem op eigen verantwoordelijkheid, maar wel mét meedenken van de zorgprofessional, veilig kunnen (blijven) gebruiken.

Praktisch handboek 'diabetes in het verpleeghuis'

Soms is het niet meer mogelijk om op latere leeftijd nog zelfstandig te wonen. Op het moment dat je wordt opgenomen in een verpleeghuis raak je de regie over je eigen leven (met diabetes) gedeeltelijk kwijt. Met een praktisch handboek voor de bewoner, zijn familie en mantelzorgers kan per verpleeghuis worden uitgelegd hoe de diabeteszorg is geregeld en wat de bewoner nog zelf kan doen. Informatie op het gebied van eten, bewegen, andere zorgverleners, maar ook inspirerende verhalen en interviews van mensen in het verpleeghuis. Alles met de nadruk op het behoud van de eigen regie en een waardevol leven.