Een goede overstap van de kinderarts naar de internist

Voor jongeren met diabetes is volwassen worden een dubbele uitdaging. Zij worden ook nog eens 24 uur per dag met hun diabetes geconfronteerd. Juist in die periode maken ze de overstap van de vertrouwde kinderarts naar de internist. En helaas gaat het daar nog té vaak mis!

Voor Maryse Beumer (22) was het een zware tijd, zij heeft sinds haar 9e diabetes. Op de kinderpoli voelde zij zich steeds minder begrepen en bij de internist ging ze terug naar af. 

“Ze benadrukten alleen wat niet goed ging, hielden geen rekening met mijn onregelmatige schooltijden en ik moest alles opschrijven terwijl ik gewend was het digitaal bij te houden. Ik lette niet meer op, ging steeds minder meten en mijn waarden schoten omhoog. Met de risico’s op de lange termijn was ik niet bezig. Mijn ogen gaan nu achteruit. Dat had misschien voorkomen kunnen worden.”

Helaas is er in de volwassenzorg te weinig aandacht voor dingen die in het leven van jongeren belangrijk zijn zoals school, relaties en uitgaan. Jongeren voelen zich niet begrepen en gaan daardoor minder op hun diabetes letten of vallen uit.

Maryse stapte uiteindelijk over naar een gespecialiseerd centrum. Daar kreeg ze de extra aandacht die ze nodig had. Na 2 maanden had ze haar waarden onder controle en dat is zó belangrijk om ernstige complicaties op lange termijn te voorkomen.

Het Diabetes Fonds wil, samen met jou, de overgang van kinder- naar volwassenzorg verbeteren. Door jongeren met diabetes extra aandacht te geven.