Oudere man krijgt informatie van een vrouwelijke arts in een ziekenhuisomgeving

Diabetes type 2 is een vervelende ziekte die er langzaam in sluipt. Daarom willen we met onderzoek precies achterhalen hoe diabetes type 2 in elkaar zit. Zodat we de ziekte beter kunnen behandelen, voorkomen en genezen. Actuele kennis uit onderzoek verwerken we in onze voorlichting.

Bij diabetes type 2 kan het lichaam de bloedsuiker niet meer goed regelen. Doordat er te weinig insuline in het lichaam is. Bovendien reageert het lichaam hier niet meer goed op. Dat heet insulineongevoeligheid. Steeds meer mensen krijgen diabetes type 2.

Dit willen we bereiken

Onderzoekers proberen te achterhalen wat er precies fout gaat bij diabetes type 2, dit weten we namelijk nog niet helemaal. Diabetes type 2 is enorm ingewikkeld! 

Zo ver zijn we met de oplossing

Diabetes type 2 is vaak ernstiger dan veel mensen denken. Daarom gebeurt er veel onderzoek naar. Bijvoorbeeld naar hoe het komt dat het lichaam ongevoelig wordt voor insuline. Genezing is nog ver weg, maar er zijn al belangrijke puzzelstukjes ontdekt die de behandeling hebben verbeterd. Dit weten we al, deels door Nederlands onderzoek:

  • Rond het jaar 2000 is ontdekt dat veel mensen ongemerkt en dus onbehandeld diabetes type 2 hebben. Daardoor lopen ze onnodig schade op aan hart, bloedvaten en ogen. Tegenwoordig is er veel meer aandacht voor diabetes type 2.
  • Bij overgewicht maakt het lichaam allerlei ontstekingsstoffen aan. Het vetweefsel raakt daardoor langdurig ontstoken. En die ontsteking kan uiteindelijk leiden tot diabetes type 2.
  • Het afweersysteem speelt ook een rol bij diabetes type 2, zagen Nederlandse onderzoekers. De ‘natural killer (NK) T-cellen’ houden het lichaam gezond. Bij veel vet eten verdwijnen die cellen, wordt het lichaam steeds ongevoeliger voor insuline en ontstaat diabetes type 2.
  • Beweging verbetert de bloedsuikerspiegel en de vethuishouding in het bloed, de lever en de spieren. Daardoor blijven hart en bloedvaten gezonder. Ook werkt de lever beter en slaat minder vet op.

Wat is de volgende stap?

Om diabetes type 2 beter te kunnen behandelen of zelfs genezen, moeten we precies begrijpen wat er allemaal gebeurt in het lichaam. Ook willen we weten hoe het lichaam weer beter reageert op insuline, en op welke manieren we de bloedsuiker kunnen verlagen op een zo natuurlijk mogelijke manier. Bijvoorbeeld:

  • Bij diabetes type 2 werken de energiefabriekjes van cellen, de mitochondriën, niet meer goed en hierdoor wordt het lichaam ongevoelig voor insuline. Nog maar pas geleden zijn moleculen ontdekt die daarbij in de cellen een rol spelen: de zogeheten microRNA’s. Daar zoeken we meer over uit, want als we die moleculen kunnen bijsturen, blijft de bloedsuikerspiegel beter in balans.
  • Ons lichaam heeft wit en bruin vet. Het bruine vet is nuttig, want het verbrandt suikers en vetten. Onderzoekers willen bruin lichaamsvet actiever maken, als nieuw soort behandeling voor mensen met diabetes type 2.
  • Misschien komt er een nieuwe behandeling via galzouten voor diabetes type 2. Galzouten worden gemaakt in de lever en ze stimuleren darmhormonen, waardoor de bloedsuiker na de maaltijd zakt. Ook reageren spieren en vetweefsel beter op insuline.
  • De stof resveratrol komt voor in bijvoorbeeld rode wijn en pinda’s. Hij lijkt goed te zijn voor de bloedsuikerspiegel. Verkleint resveratrol de kans op diabetes type 2? Reageert het lichaam weer beter op insuline?

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Elke behandeling voor diabetes komt voort uit eerder onderzoek. Daarom blijven we werken aan nieuw belangrijk onderzoek. Want we willen nog betere behandelingen, en genezing! Jouw hulp is daarbij onmisbaar. Steun onderzoek, alle beetjes helpen. Of doe zelf mee aan onderzoek als proefpersoon.

Doneer nu

Foto: Alexander Raths / Shutterstock.com