Arts kijkt in de lens van een oogmeetapparaat om de ogen van een jonge man te meten, die aan de andere kant van het apparaat zit.

Diabetes kan overal in je lichaam inbreken. Je hart, bloedvaten, ogen, van alles kan eronder lijden. Via onderzoek werken we aan oplossingen, en de kennis die dat oplevert verwerken we in voorlichting. Zodat je met diabetes zo gezond mogelijk blijft!

Een sterk schommelende bloedsuikerspiegel kan je lichaam ernstig beschadigen, en zeker de helft van de mensen met diabetes krijgt te maken met complicaties. Zo maakt diabetes mensen nóg zieker.

Dit willen we bereiken

Met onderzoek willen we ervoor zorgen dat artsen complicaties eerder op kunnen sporen en behandelen. En uiteindelijk willen we complicaties helemaal de wereld uit hebben.

Hoe ver zijn we?

Na jaren onderzoek weten we redelijk goed hoe schommelende bloedsuikers leiden tot verschillende complicaties. En dat een goede bloedsuiker, een normale bloeddruk en gezond leven de kans op complicaties met meer dan de helft verkleint.

  • Diabetes kan de haarvaatjes verzwakken en zo het netvlies van het oog beschadigen. Onderzoekers ontdekten nieuwe manieren om het oog te opereren. En het nut van regelmatige controles. Vroeger werd de helft van de mensen met retinopathie in vijf jaar blind. Nu niet meer.
  • Gevoelloze voeten komen nog steeds voor, maar door het opzetten van voetenpoliklinieken daalt het aantal amputaties. De behandeling van voeten bespaart zo veel leed en kosten.
  • Onderzoekers in Groningen bedachten een apparaat waarmee je bij iemand complicaties van diabetes kunt voorspellen, zoals bijvoorbeeld hart- en vaatziekten. Dat gebeurt met een speciale lamp die dat van buitenaf aan de huid kan meten.
  • Uit Nederlands onderzoek weten we dat diabetes ook een effect heeft op de hersenen. En dat dat problemen kan geven met geheugen, aandacht en concentratie. De kans op dementie is twee keer zo groot als je al lang diabetes hebt. Nu we dat weten, kunnen we op zoek naar een medicijn.

Wat is de volgende stap?

Onderzoekers kijken nu hoe ze complicaties kunnen voorkomen. Of eerder kunnen ontdekken en behandelen. Zodra dit duidelijk is, kunnen we helpen met medicijnen of richtlijnen. Daarom financieren we nu verschillende onderzoeken, bijvoorbeeld:

  • Omdat aderen sneller verkalken krijgen mensen met diabetes vaker hart- en herseninfarcten dan normaal. Bloedvaten lijken te ‘onthouden’ dat er even te veel suiker in het bloed is geweest. Maar hoe werkt dit precies? Dat onderzoeken we nu.
  • Wonden aan de voeten infecteren bij diabetes makkelijk en genezen lastig. Soms is amputatie de enige oplossing. Onderzoekers willen nu kijken of een speciale pleister met ‘koud plasma’ helpt bij voetwonden. Deze pleisters doden bacteriën en stimuleren wondgenezing.
  • Soms voelen mensen een hypo, lage bloedsuiker, niet meer aankomen. Onderzoekers proberen te achterhalen of dat komt doordat de hersenen te veel melkzuur opnemen.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Elke behandeling voor diabetes komt voort uit eerder onderzoek. Daarom blijven we werken aan nieuw belangrijk onderzoek. Want we willen nog betere behandelingen, en genezing! Jouw hulp is daarbij onmisbaar. Steun onderzoek, alle beetjes helpen. Of doe zelf mee aan onderzoek als proefpersoon.

Doneer nu

Foto: FotoAndalucia / Shutterstock.com