Vogelnestjes met wortel

Ingrediënten
- 2 eieren
- 1 rode ui
- 200 g gehakt, half om half
- 500 g wortels
- 1 broccoli
- 50 g alfalfa
- 2 eetlepels bakolie
- peper naar smaak
Voedingswaarden (per persoon, gecontroleerd door diëtisten)
- Energie
- 598 kcal
- Koolhydraten
- 19 g
- - waarvan suikers
- 14 g
- Vet
- 39 g
- - waarvan verzadigd
- 11 g
- Eiwit
- 35 g
- Vezels
- 15 g
- Groente
- 500 g
- Zout
- 0,8 g
Bereiding
Verwarm de oven voor op 170 °C. Breng water aan de kook voor de eieren en kook in 10 minuten gaar. Spoel daarna de eieren af onder de koude kraan en pel ze.
Pel de ui en snijd in partjes. Kneed het gehakt met peper (of gehaktkruiden) en verdeel het in gelijke porties. Rol per persoon 1 gehaktbal, leg de bal in je hand en duw er een kuiltje in, ter grootte van een ei. Leg een hardgekookt ei in het kuiltje en kneed voorzichtig het vlees eromheen (met vochtige handen). Druk de gehaktbal goed aan en rol het vlees door je handen totdat het ei naadloos zit ingepakt.
Verhit bakolie in een koekenpan of braadpan en bak de vogelnestjes samen met de ui rondom lichtbruin. Zet daarna de pan in de oven en laat nog 15 minuten garen (of leg de vogelnestjes voorzichtig in een ovenschaal).
Schil intussen de wortels en snijd in plakjes. Snijd de roosjes van de broccoli en de stronk in dobbelsteentjes.
Breng water aan de kook voor de wortels en broccoli. Kook in 10 minuten beetgaar. Doe de alfalfa in een zeef en blancheer ze door het kokende water van de broccoli en wortels erover te gieten. Spoel de alfafla daarna direct af met koud water.
Snijd met een vlijmscherp mes elke gehaktbal doormidden en leg de helften op het bord. Serveer de wortels en broccoli ernaast en garneer met de alfalfa.
Tip: Wil je de oven niet gebruiken? Bak dan de vogelnestjes op een laag vuur gaar in een braadpan.
Lekker en gezond eten met diabetes
Gezond eten heeft veel voordelen voor je lichaam. Gelukkig kan gezond heel lekker zijn! Ontdek het in de gratis brochure:
- Adviezen en tips in heldere taal
- Vanuit de officiële voedingsrichtlijn
- Ook gebruikt door diëtisten en zorgverleners
