Symbool voor het beste diabetesidee, een tekening 7 lampjes met 1 oplichtende,

Vaak bedenken mensen zelf handige en leuke oplossingen voor hun problemen. Het Diabetes Fonds wil dat deze ideeën werkelijkheid worden en investeert in de beste ideeën die direct een positief effect hebben op mensen met diabetes.

Hoe werkt het Beste Diabetesidee?

Het Beste Diabetesidee is bedoeld om de gezondheid en kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren. Iedereen met een goed idee of praktische oplossing kan een idee inzenden. Een jury maakt een eerste selectie van de ideeën. De aanvragers werken deze vervolgens uit in een projectplan. Uiteindelijk kiest de jury één of meerdere winnaars van Het Beste Diabetesidee. De winnaars ontvangen financiële ondersteuning van het Diabetes Fonds om hun ideeën uit te voeren.

Heb jij het Beste Diabetesidee 2023?

Van 3 februari tot 4 april is het weer mogelijk om je idee in te dienen. Je vindt alle informatie dan op deze website. Wil je een melding ontvangen wanneer de inschrijvingen openen? Stuur een e-mail naar research@diabetesfonds.nl met je naam en de titel van je idee. We sturen een update zodra de oproep op de website staat.

Winnaars van het Beste Diabetesidee 2021

De jury selecteerde vier winnaars.

Bekijk hieronder de beste ideeën van 2021.

'DiaTechExpect' kaart

Wie diabetes heeft, gaat op zoek naar hulpmiddelen die helpen om de bloedsuiker binnen de gezonde waarden te houden. Daarbij is keuze uit diverse insulinepompen, sensoren of closed loop systemen. Maar welk hulpmiddel past het best bij iemands leven? De 'DiaTechExpect' kaart helpt de verwachtingen van nieuwe technologie in kaart te brengen. Op de kaart staan informatieve plaatjes en korte gerichte vragen over bijvoorbeeld draagbaarheid, alarmen, gebruik bij sporten, data management en de benodigde hulp van zorgverleners. Zo kunnen mensen met diabetes samen met hun zorgverlener de juiste keuze  maken. De kaart komt er in een digitale en hard-copy versie. Lees meer over de 'DiaTechExpect' kaart.

Serious Escaperoom: 'Hyper Control'

Veel jongeren hebben tijdens hun puberteit moeite met diabetes en ervaren niet de juiste steun uit hun omgeving. Ze zoeken in deze levensfase juist naar steun bij hun vrienden. Maar hoe leg je aan jongeren uit hoe het is om te leven met diabetes? In deze spannende online escaperoom ervaren jongeren hoe het is om diabetes te hebben. De escaperoom kan worden ingezet om de diabetes van een klasgenoot bespreekbaar te maken in de groep. Lees meer over de Serious Escape­room ‘Hyper Control’. 

Koolhydraten: Kijken als het kan, rekenen als het moet

Koolhydraten tellen is voor sommige mensen met diabetes lastig. En helemaal als de informatie alleen beschikbaar is in het Nederlands. Daarom komt er een videoserie in diverse talen met duidelijke informatie over koolhydraten. Het uitgangspunt is om de hoeveelheid koolhydraten te leren inschatten met praktische tips en minder te hoeven rekenen. Ter aanvulling kan een dietist afbeeldingen van koolhydraatrijke en koolhydraatarme producten gebruiken om de boodschap goed over te brengen. Lees meer over Koolhydraten: Kijken als het kan, rekenen als het moet.

Let's DIY Together!

Steeds meer mensen met diabetes bouwen zélf een systeem om hun insulinepomp en sensor aan elkaar te koppelen. Dit heet 'DIY closed loop'. Daarbij zorgt de pomp deels automatisch dat de bloedsuiker onder controle blijft. Via een training leren zorgprofessionals hoe 'DIY closed loop' werkt en hoe zij het gebruik kunnen begeleiden. Ook de geldende wet- en regelgeving komt aan bod, zodat 'loopers' hun systeem op eigen verantwoordelijkheid veilig kunnen (blijven) gebruiken,  maar wel mét een meedenkende zorgprofessional op de achtergrond. Lees meer over Let's DIY Together!

Eerdere goede diabetesideeën

Door de jaren heen zijn verschillende ideeën verkozen tot Beste Diabetesidee.

> Bekijk alle Beste Diabetesideeën

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Met een klein bedrag per maand steun je oplossingen.

Met een klein bedrag per maand steun je oplossingen.