Symbool voor het beste diabetesidee, een tekening 7 lampjes met 1 oplichtende,

Vaak bedenken mensen zelf handige en goede oplossingen voor hun problemen. Het Diabetes Fonds wil dat deze ideeën werkelijkheid worden en investeert in de beste ideeën die direct een positief effect hebben op de gezondheid of kwaliteit van leven van mensen met diabetes.

Winnaars Het Beste Diabetesidee 2023

De vier winnaars van Het Beste Diabetesidee 2023 zijn bekend! Amber Heijneman won de Publieksprijs en mag daarmee maximaal € 10.000 extra besteden aan haar idee. Dit gaat ze gebruiken om toegankelijk introductiemateriaal te ontwikkelen.

Amber Heijneman - E-learning diabetes type 1

Amber Heijneman heeft sinds haar 15e diabetes type 1. Alles wat ze deed beïnvloedde haar bloedsuikers. Daardoor kreeg ze veel klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen. Ze ging gezonder leven en ontdekte dat dit een positieve invloed had op haar gezondheid.  Dit leidde tot het idee: een onlinetraining over leefstijl voor zorgprofessionals en mensen met diabetes type 1. 
Omdat Amber dol is op tekenen, begon ze informatie te delen via animatiefilmpjes. Ze kreeg veel positieve reacties, mensen hebben behoefte aan toegankelijke informatie. Daardoor kwam ze op het idee om een trainingsprogramma te ontwikkelen over leefstijl in de vorm van e-books, video’s en animatiefilmpjes. Meer informatie
> naar winnaars

André van Beek - Met sensoren diabetes opsporen

Hoe eerder diabetes type 2 wordt opgespoord, hoe beter dat is voor iemands gezondheid. Hierdoor kunnen klachten worden voorkomen. Ook is er een grotere kans om de ziekte om te keren. Dit bracht André van Beek op het idee om mensen beter te testen en sneller diabetes te ontdekken. 
Het idee borduurt voort op het lopende project Check@Home. Van Beek wil op twee manieren het onderzoek uitbreiden en verbeteren. Allereerst met een glucosesensor om makkelijker en vaker de bloedsuikerwaarde te meten. De tweede manier is door de HOMA-index (dit zegt iets over of de hoeveelheid glucose en insuline in je bloed in verhouding zijn) te bepalen om zo mensen met prediabetes op te sporen die al minder gevoelig voor insuline zijn. Meer informatie
> naar winnaars

Behiye Özcan - Minder diabetes distress, betere zorg

Mensen met diabetes type 2 kunnen naast lichamelijke klachten ook mentale klachten krijgen. Denk aan negatieve gevoelens of nare ervaringen. Dit heet diabetes distress. Om deze mensen beter te helpen, gaat internist-endocrinoloog Behiye Özcan zorgverleners en mensen met diabetes type 2 beter informeren. Hoe kun je diabetes distress op tijd herkennen en voorkomen dat het erger wordt? Dit gaat ze doen door middel van diverse communicatiemiddelen en presentaties. 
Het is belangrijk dat zorgverleners diabetes distress herkennen en bespreken en waar nodig doorverwijzen naar een psycholoog. Zo krijgt men de zorg die ze nodig hebben. Kortom, minder diabetes distress, betere diabeteszorg! Meer informatie
> naar winnaars

Wim Tilburgs - 5 mini-documentaires in 5 talen

Een gezonde leefstijl is voor iedereen goed, en helemaal voor mensen met diabetes type 2. Denk aan gezond eten, bewegen, goed slapen en ontspannen. Leefstijlverandering is echter voor velen een uitdaging. Daarom gaat Wim Tilburgs vijf minidocumentaires maken over mensen met diabetes type 2 die succesvol hun leefstijl hebben veranderd. Tilburgs wil hiermee anderen inspireren ook met leefstijl aan de gang te gaan. De documentaires moeten toegankelijk zijn voor een zo breed mogelijke doelgroep. Daar ligt op dit moment de grootste uitdaging.  
De documentaires worden (gratis) online aangeboden in vijf talen: Nederlands, Engels, Turks, Amazigh/Berbers en Arabisch, omdat er momenteel weinig begrijpelijke en inspirerende informatie beschikbaar is. Meer informatie
> naar winnaars

Meer informatie over de ideeën

Leefstijl als onderdeel van de behandeling van diabetes type 1

Amber Heijneman heeft sinds haar 15e diabetes type 1. Alles wat ze deed beïnvloedde haar bloedsuikers. Daardoor kreeg zij klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen. Ze ging gezonder leven en ontdekte dat dit een positieve invloed had op haar gezondheid. Dit leidde uiteindelijk tot Het Beste Diabetesidee: een onlinetraining over leefstijl voor zorgprofessionals en mensen met diabetes type 1. 
 
Voordat Amber op dit idee kwam, onderzocht ze samen met het team 'Diabetes 1 In Eigen Hand' van 'Stichting Je Leefstijl Als Medicijn' welke rol leefstijl heeft in de behandeling van mensen met diabetes type 1. Ze kwam erachter dat er tijdens een bezoek aan een arts weinig ruimte is om uitgebreid bij leefstijl stil te staan. Dat is een gemiste kans, want extra informatie over voeding, beweging en insuline kan bijdragen aan stabielere bloedsuikerwaarden.  

Behoefte aan toegankelijke informatie

Omdat Amber dol is op tekenen, begon ze informatie te delen via animatiefilmpjes. Ze kreeg veel positieve reacties, mensen hebben behoefte aan toegankelijke informatie. Daardoor kwam ze op het idee om een trainingsprogramma te ontwikkelen over leefstijl in de vorm van e-books, video’s en animatiefilmpjes.

Sensor en insuline voor opsporen insulineresistentie en diabetes 

Hoe eerder diabetes type 2 wordt opgespoord, hoe beter dat is voor iemands gezondheid. Hierdoor kunnen klachten worden voorkomen. Ook is er een grotere kans om de ziekte om te keren. Dit bracht André van Beek tot op het idee om mensen beter te testen en sneller diabetes te ontdekken.  
 
Het Beste Diabetesidee borduurt voort op het lopende project Check@Home waar mensen via een thuistest kunnen uitzoeken of ze mogelijk diabetes type 2 hebben. Van Beek's idee is om een beter beeld te krijgen van de bloedsuikerwaardes en de insulineresistentie van deze mensen. Dit kan door meer en accurate glucose- en insulinemetingen te doen. 

Meer metingen, betere diagnoses 

Van Beek wil op twee manieren het onderzoek verbeteren. Allereerst met de glucosesensor om makkelijker en vaker de bloedsuikerwaarde te meten. Deze wil hij ook voor de diagnose inzetten. De tweede manier is door de HOMA-index (zegt iets over of de hoeveelheid glucose en insuline in je bloed in verhouding zijn) te bepalen om zo mensen met prediabetes op te sporen die al minder gevoelig voor insuline zijn. De verwachting is dat de diagnoses hierdoor verbeteren en dat bij nog meer mensen de gezondheidsrisico's vroegtijdig worden opgespoord.

Meer aandacht voor diabetes distress bij mensen met diabetes type 2

Mensen met diabetes type 2 kunnen naast lichamelijke klachten ook mentale klachten krijgen. Denk aan negatieve gevoelens of nare ervaringen. Dit heet diabetes distress. Om mensen met diabetes distress beter te begeleiden en te behandelen, heeft internist-endocrinoloog Behiye Özcan van het Erasmus MC iets bedacht. Ze wil zorgverleners en mensen met diabetes type 2 beter informeren over het voorkomen én de gevolgen van diabetes distress.  
Om de informatie over diabetes distress duidelijk over te brengen is het de bedoeling om folders, websites, persberichten te ontwikkelen én presentaties te geven tijdens wetenschappelijke, klinische en openbare bijeenkomsten. 

Diabetes distress herkennen en bespreken

Het is belangrijk dat zorgverleners diabetes distress bij mensen herkennen en bespreken en waar nodig doorverwijzen naar een psycholoog. Zo krijgen mensen met diabetes distress de zorg die ze nodig hebben. Voorbeelden van diabetes distress zijn de dagelijkse stress over het managen van diabetes en de zorgen over mogelijke toekomstige gezondheidsklachten.

Inspirerende minidocumentaires over leefstijlverandering 

Een gezonde leefstijl is goed voor iedereen en helemaal voor mensen met diabetes type 2. Denk aan gezonder eten, meer bewegen, goed slapen en voldoende ontspannen. Leefstijlverandering is echter voor velen een enorme uitdaging. Daarom wil Wim Tilburgs mensen met diabetes type 2 informeren, inspireren en motiveren om hun leefstijl te veranderen.

Tilburgs gaat vijf minidocumentaires maken over mensen met diabetes type 2 die succesvol hun leefstijl hebben veranderd. De documentaires laten zien welke voordelen met leefstijlverandering te behalen zijn. Hiermee wil hij andere mensen kunnen inspireren om ook met leestijl aan de gang te gaan. De minidocumentaires moeten toegankelijk zijn voor een zo breed mogelijke doelgroep. Daar ligt op dit moment de grootste uitdaging. 

Begrijpelijk voor iedereen

Diabetes type 2 komt veel voor bij mensen met een lage(re) opleiding en/of lager inkomen, en met een migratieachtergrond. Voor deze mensen is weinig begrijpelijke en inspirerende informatie beschikbaar, waardoor ze niet de zorg krijgen die ze eigenlijk nodig hebben. De minidocumentaires worden aangeboden in vijf talen: Nederlands, Engels, Turks, Amazigh/Berbers en Arabisch. Ze zijn via internet voor iedereen gratis beschikbaar. 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.