Jo Panuwat D / Shutterstock.com

Leververvetting komt vaak voor bij mensen met diabetes type 2. Maar we weten niet precies hoe dit in je lichaam ontstaat. Dr. Buziau van de Universiteit Maastricht kijkt naar een speciaal proces in levercellen, om meer te weten te komen over leververvetting bij diabetes type 2.

Leververvetting is een stapeling van vet in de lever. We weten dat een vervette lever de kans op diabetes type 2 vergroot. Maar hoe ontstaat leververvetting precies? Dr. Buziau onderzoekt dit.

Op zoek naar de oorzaak

Dr. Buziau bekijkt de rol van een speciaal proces in cellen: de pentose fosfaat route. Dit scheikundige proces levert bouwstoffen om nieuwe vetten in de lever te maken. Maar welke rol speelt dit in het ontstaan van leververvetting? De onderzoeker doet verschillende onderzoeken om antwoord te krijgen op die vraag.

Kijken in levercellen

Het eerste onderzoek is in een laboratorium. Dr. Buziau kijkt naar cellen in de lever. Zo hoopt ze te ontdekken wat de rol van de pentose fosfaat route is in het ontstaan van leververvetting.

Hoe zit het bij mensen?

Ook duikt de onderzoeker dieper in het verband tussen de pentose fosfaat route en leververvetting bij mensen. Hoe zit dit precies? Dr. Buziau kijkt daarvoor naar de gegevens van heel veel mensen. Die gegevens zijn al eerder verzameld.

Meer weten over leververvetting

De onderzoeker wil zo meer te weten over hoe leververvetting ontstaat. Dat kan helpen om nieuwe behandelingen tegen leververvetting te vinden. Zo kunnen we uiteindelijk diabetes type 2 beter voorkomen.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.