Wandelen met diabetes type 2: maakt het je gezonder?

De Bas van de Goor Foundation (BvdGF) helpt mensen om meer te bewegen. Daarom organiseren ze speciale wandelprogramma’s. De vraag is: helpen wandelprogramma’s om mensen met diabetes type 2 voor langere tijd gezonder te maken? Onderzoekers bestuderen dit.

Je hebt geen duur sportabonnement nodig om genoeg te bewegen. Wandelen helpt vaak ook al goed en is voor bijna iedereen bereikbaar en haalbaar. Want het kan dichtbij huis. En je hebt er geen speciale spullen voor nodig. De BvdGF helpt mensen om te beginnen met wandelen én het vol te houden.

De BvdGF organiseert wandelprogramma’s voor mensen met diabetes en voor mensen die een grotere kans hebben om deze ziekte te krijgen. Er zijn twee programma’s: de Nationale Diabetes Challenge (20 weken) en Diabetes in Beweging (50 weken). Deze programma’s helpen om meer te bewegen. Maar helpen de programma’s ook voor langere tijd om de gezondheid te verbeteren? Onderzoekers van de BvdGF zoeken dit uit bij mensen met diabetes type 2.

Samen wandelen

Elke week maken deelnemers samen een wandeling door de buurt. Ze worden begeleid door professionals, bijvoorbeeld een huisarts of sportcoach uit de buurt. Ook krijgen de deelnemers adviezen om gezonder te leven.

De onderzoekers kijken wat wandelen doet met de gezondheid van mensen met diabetes type 2. Bewegen ze meer? Krijgen ze een betere bloedsuiker? En is de gezondheid ook na langere tijd beter?

Twee jaar volgen

De onderzoekers volgen twee jaar wandelaars met diabetes type 2. Op verschillende momenten beantwoorden de deelnemers vragen. Zoals over hoe ze zich voelen.

Stappen tellen

Hoeveel stappen zetten de deelnemers op een dag? En blijven de deelnemers na de wandelprogramma’s ook meer stappen zetten? De onderzoekers meten dit. Een aantal deelnemers van beide wandelprogramma’s krijgen daarvoor een speciaal horloge. Dit horloge telt automatisch de stappen die de deelnemers zetten. Zo kunnen de onderzoekers heel precies de hoeveelheid stappen in de gaten houden.

Bloedsuiker meten

Het is natuurlijk fijn als de bloedsuiker verbetert door het wandelen. Om dit te meten, krijgen sommige deelnemers een glucosesensor op hun huid geplakt. Het apparaatje meet twee weken lang de bloedsuiker de hele dag door. De onderzoekers kunnen zo goed zien wat wandelen doet met de bloedsuiker. Ook kijken ze naar de periode na de wandelprogramma’s. Is de bloedsuiker dan nog steeds beter dan eerst?

Bewijzen verzamelen voor vergoeding

De onderzoekers willen bewijzen dat de wandelprogramma’s helpen om mensen met diabetes type 2 voor langere tijd gezonder te maken. Dat is nodig voor verzekeraars en gemeentes. Als ze zien dat de programma’s voor langere tijd helpen, kan dat leiden tot vergoeding.

Het is fijn als de wandelprogramma’s worden vergoed. Je hoeft het dan niet zelf te betalen. Want je zorgverzekeraar of de gemeente waar je woont, betaalt het dan. Zo kunnen meer mensen meedoen aan de wandelprogramma’s. Ook mensen die minder geld hebben. Dit kan ervoor zorgen dat meer mensen met diabetes type 2 meer bewegen én gezonder leven.