Goede schoenen zijn belangrijk voor je gezondheid. Daarom werken het Diabetes Fonds en RondOm Podotherapeuten al een aantal jaar samen om speciale schoenen te maken voor mensen met diabetes. Na de eerste lancering in 2019 heeft de schoen nu ook qua uiterlijk een metamorfose ondergaan. Hoog tijd om even bij te praten met directeur Ellen Nuijten van RondOm Podotherapeuten.

Wat drijft jullie om deze schoen te maken?

We zien het als ons maatschappelijke verantwoordelijkheid om mensen met voetproblemen te helpen en voetproblemen te voorkomen. Onze podotherapeuten zien dagelijks mensen met diabetes in de praktijk met een groot risico op voetwonden. Wat kan leiden tot allerlei infecties en complicaties, die een negatieve invloed hebben op de gezondheid en kwaliteit van leven van mensen met diabetes. Door schoenen te maken die aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen, kunnen mensen beter en fijner lopen met minder risico’s op klachten. Dat de schoenen er nu ook hip uitzien, is mooi meegenomen.

Is er voldoende aandacht voor voetproblemen?

Nee, absoluut niet. We vinden het allemaal normaal dat we preventief ons gebit laten controleren. Bij voeten is dat nog niet zo, terwijl gezonde voeten ook ontzettend belangrijk zijn voor je gezondheid. Hoe beter je loopt en afwikkelt, hoe meer problemen je voorkomt, zoals bijvoorbeeld gewrichtsslijtage. Ook mensen zonder diabetes hebben hier baat bij. Daarom willen we meer bekendheid en bewustzijn creëren in de maatschappij. Zelf doen we dat al door patiënten, andere zorgverleners, maar bijvoorbeeld ook werkgevers goed te informeren. Nu hopen we meer aandacht te genereren door onze samenwerking met Scapino. Vanaf april dit jaar worden de nieuwe Tudo Volta-schoenen verkocht in 50 Scapino-winkels met informatieve flyers over de schoen.  

Welke voordelen heeft de gebruiker bij deze nieuwe schoen?

De schoen is modieuzer en hipper geworden waardoor de schoen bij meer mensen in de smaak zal vallen. Uiteraard voldoet de schoen ook aan allerlei kwaliteitseisen zoals een goede stabiliteit, afwikkeling, pasvorm en draagcomfort en ze zijn naadloos waardoor mensen geen druk ervaren op hun voeten. De eerder uitgekomen lijn voldeed hier al aan, maar we hebben met een paar kleine aanpassingen de schoen verder verbeterd. Hiermee kunnen mensen deze schoenen meerdere jaren dragen. Tenslotte is de prijs interessant, waardoor veel meer mensen in staat zullen zijn om deze schoenen te kopen.

Houden jullie nog wel iets over aan deze scherp geprijsde schoenen?

Dat wordt nog erg spannend, want eigenlijk zouden we commercieel gezien het dubbele moeten vragen als je kijkt naar de ontwikkelkosten van de schoenen. Dat doen we bewust niet, omdat we het maatschappelijke belang belangrijker vinden. Een kwart van de mensen met diabetes loopt verhoogd risico op wonden. Voor deze groep moeten de Tudo Volta-schoenen beschikbaar zijn, zodat ze de keuze hebben om schoenen aan te schaffen die goed zijn voor hun gezondheid. Overigens zijn de schoenen geschikt voor iedereen die goed en lekker wilt lopen.

De Tudo Volta-schoenen kun je kopen via: