Foto man die wekker uitzet

Gezondheid gaat samen met een goed lopende biologische klok, ons bioritme. Maar dat ritme is tegenwoordig bij veel mensen verstoord. Een Nederlands-Canadees onderzoeksteam bekijkt hoe we slim de biologische klok kunnen herstellen om diabetes type 2 tegen te gaan.

’s Avonds laat voor de tv, met wat lekkers erbij. Nog even aan de laptop als de kinderen slapen, of een nachtdienst voor werk: in onze 24-uurseconomie zijn we actief en eten we op allerlei tijden, en hebben we licht op momenten waarop het eigenlijk donker is. Moet kunnen? Je lichaam denkt er helaas anders over.

Hoger risico op diabetes type 2

Een verstoorde biologische klok brengt de gezondheid uit evenwicht, en vergroot de kans op chronische aandoeningen zoals diabetes type 2. Zo verhoogt het werken in ploegendienst het risico op diabetes type 2, zag professor Patrick Schrauwen van de Universiteit Maastricht. De problemen komen doordat ons leven tegenwoordig niet meer klopt met hoe we biologisch in elkaar zitten, zegt Schrauwen.

In ons brein zit een centrale hoofdklok, die vooral wordt bepaald door blootstelling aan licht. De centrale klok stuurt weer andere klokken aan, in allerlei organen en weefsels in het lichaam. Die reageren op eten, temperatuur, slaap en lichamelijke activiteit. Wanneer alle klokken met elkaar gelijk lopen, werkt ons lichaam goed.

Klokken weer gelijk zetten

De moderne mens stuurt zijn lichaamsklokken doorgaans flink in de war. Daardoor raakt ook de stofwisseling van slag, en het is dan ook geen wonder dat diabetes type 2 – een stofwisselingsziekte – steeds vaker voorkomt.

Helpt het als we de klokken weer gelijk zetten? Jazeker, denkt het onderzoeksteam van Schrauwen. Samen met collega’s in Canada zoeken ze dat nu verder uit. Schrauwen: ‘Er zijn duidelijke aanwijzingen dat een juiste timing van bepaald gedrag het 24 uurs-ritme van het lichaam kan herstellen.’

Wat helpt nou precies?

Als we weer in de pas lopen met onze biologische klok, gaat onze gezondheid vooruit. Het simpele advies zou dus zijn: matig en gezond eten, lichaamsbeweging en met de kippen op stok. In feite weer leven zoals de oermens, naar licht, donker, en de seizoenen. Maar hallo, we leven wel in de 21ste eeuw?

Ook Schrauwen is realistisch. Daarom zoeken hij en zijn team in detail uit wát nou precies helpt om de biologische klok weer bij te sturen. ‘Het kan veel uitmaken of we juist in de ochtend, middag of avond bewegen', zegt Schrauwen. ‘En ook op welk moment van de dag we eten en drinken, en hoeveel en wat.’

Diabetes type 2 voorkomen en verbeteren

Dit grote onderzoek duurt vijf jaar, en richt zich om te beginnen op het voorkomen of uitstellen van diabetes type 2. Maar de methoden en adviezen helpen wellicht ook voor mensen die al diabetes type 2 hebben. Het Diabetes Fonds is een van de financiers van dit onderzoek. Door de kennis en middelen internationaal te bundelen, kan dit onderzoek echt verschil gaan maken!

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Met een klein bedrag per maand steun je betere behandeling en genezing van diabetes.

Met een klein bedrag per maand steun je betere behandeling en genezing van diabetes.

Foto: Dragana Gordic/ shutterstock.com