29 SEP. 2016
Kunstalvlees­klier goedgekeurd in Amerika

De kunstalvleesklier MiniMed670G van Medtronic mag in Amerika de markt op. Dit maakte het bedrijf onlangs bekend. De MiniMed670G regelt de afgifte van insuline voor een groot deel automatisch.

De goedkeuring van de MiniMed670G betekent een mijlpaal voor de dagelijkse zorg voor mensen met diabetes. Het apparaatje regelt namelijk een stuk meer dan een gewone insulinepomp. De hele dag door meet het de bloedsuiker en geeft de juiste hoeveelheid insuline af. Alleen voor een maaltijd moet je bij de MiniMed670G invoeren hoeveel koolhydraten je gaat eten.

Betere bloedsuikers

Uit onderzoek blijkt dat de MiniMed670G veilig is en goed werkt. De 124 deelnemers hieraan gebruikten drie maanden de MiniMed670G in plaats van de pomp die ze hadden. Met hun oude pompje hadden ze 67% van de tijd gezonde bloedsuikers. Door de MiniMed670G steeg dit naar 72%. Een verbetering dus, en daarom mag het product op de markt komen.

Halfautomatisch

De kunstalvleesklier van Medtronic is nog niet helemaal automatisch en gebruikt alleen insuline. In Nederland ontwikkelt het bedrijf Inreda een kunstalvleesklier die volledig automatisch werkt, zelfs bij de maaltijden. Ook gebruikt het apparaatje van Inreda behalve insuline ook glucagon, met als doel de bloedsuiker nog beter te regelen. Wereldwijd zijn er nog meer kunstalvleesklieren in ontwikkeling.

Op de markt

De MiniMed670G komt volgend voorjaar in Amerika op de markt. Daarna duurt het naar verwachting nog een jaar voordat hij ook in Nederland verkrijgbaar zal zijn. Het onderzoek naar de MiniMed670G werd gefinancierd door JDRF.

Historisch moment

Professor Hans de Vries (AMC, Amsterdam), die zelf veel onderzoek heeft gedaan naar de kunstmatige alvleesklier, zegt: 'Dit is een historisch moment. Het concept van de kunstmatige alvleesklier is zeker 50 jaar oud, en wordt nu werkelijkheid. Het zou fantastisch zijn als dit apparaat in de tweede helft van 2017 ook echt ter beschikking komt van patiënten in Nederland.' 

 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.