Foto van vrouw die aantekeningen maakt in de keuken achter haar laptop

Het doel van de Nationale Suiker Challenge is om een week lang geen toegevoegde suikers binnen te krijgen. Op deze manier wordt je bewust van de grote hoeveelheid toegevoegde suikers die je (vaak ongemerkt) binnenkrijgt. Een goede wake-up call dus, zo'n week zonder toegevoegde suikers. Maar hoe zorg je ervoor dat je ook na de challenge gezond blijft eten?

Tijdens de challenge heb je kritisch gekeken naar de producten die je normaal gesproken eet en drinkt. Alle producten met toegevoegde suikers heb je vermeden en gekeken naar gezondere alternatieven. Wat heb je hiervan geleerd? En voor welke producten wist jij heel snel een gemakkelijk gezonder alternatief te bedenken? Probeer de veranderingen in je eetpatroon nog een tijdje vol te houden. Zo worden ze onderdeel van je nieuwe, gezonde gewoontes.

Nieuwe, gezonde gewoontes aanleren

Pas nadat de eerste veranderingen onderdeel zijn geworden van jouw nieuwe gewoontes kun je kijken naar de gezonde alternatieven die je tijdens de challenge had gevonden, maar die iets meer moeite kosten. Bedenk goed wat je nodig hebt om ook de wat moeilijkere aanpassingen in je voedingspatroon vol te houden. Kies een of twee moeilijke veranderingen en probeer deze onderdeel te maken van je nieuwe gewoontes.

Een gezond voedingspatroon voor de lange termijn

Door toegevoegde suikers te vermijden, vermijd je automatisch al veel ongezonde producten. Dit betekent echter niet dat je meteen heel gezond eet. Het is namelijk belangrijk dat je, in plaats van die ongezonde producten met toegevoegde suikers, kiest voor verse producten die goed voor je zijn. Denk bijvoorbeeld aan groente, fruit, volkorenproducten en peulvruchten. Deze producten bevatten veel belangrijke voedingsstoffen.

Het belangrijkst is dat je jouw lichaam de voedingsstoffen geeft die het nodig heeft. In de basis gaat het om voldoende koolhydraten, vetten en eiwitten. Ook voldoende vitamines en mineralen zijn natuurlijk onmisbaar bij een gezond voedingspatroon. Een handig hulpmiddel is de Schijf van Vijf, maar ook andere voedingspatronen kunnen een gezonde basis vormen. Denk bijvoorbeeld aan een koolhydraatarm, vegetarisch, veganistisch of Mediterraan voedingspatroon. Het is maar net welk voedingspatroon het best bij jouw wensen, doelen of uitdagingen past.

Voor een persoonlijk advies raden wij altijd aan om contact op te nemen met een diëtist bij jou in de buurt. De diëtist kan jou helpen een gezond voedingspatroon op maat aan te leren én vol te houden.

10 tips om ook na de Nationale Suiker Challenge gezond te blijven eten

  1. Maak een weekplanning
  2. Doe 1 keer per week de boodschappen
  3. Zet gezond eten in het zicht (en ongezond eten uit het zicht)
  4. Eet zoveel mogelijk vers en zonder pakjes en zakjes
  5. Geef groenten de hoofdrol in je maaltijden
  6. Wees niet te streng voor jezelf, het gaat om een gezonde balans
  7. Zorg dat je altijd een flesje water bij je hebt
  8. Maak een lijstje met gezonde, simpele gerechten waar je altijd op kunt terugvallen
  9. Neem de tijd om te eten, daardoor voel je je sneller verzadigd
  10. Snaaitrek? Zorg voor afleiding! Ga lekker een rondje wandelen, boekje lezen of even bellen met een vriend.

Foto: Syda Productions / Shutterstock.com