26 JUN. 2015

Met een sticker je bloedsuiker onder controle houden. Dat klinkt als iets futuristisch, maar Amerikaanse onderzoekers geloven dat insuline-injecties met hun ontdekking verleden tijd gaan worden.

Als je diabetes hebt, ben je 24/7 bezig om je bloedsuiker onder controle te houden. Dit houdt in dat je meerdere keren per dag insuline moet toedienen, via een spuit of met een pomp. Om nare complicaties op lange termijn te voorkomen.

Smart insulin patchPijnloos

De ‘smart insulin patch’ geeft automatisch insuline af aan het bloed wanneer de bloedsuiker verhoogd is. De sticker bevat ongeveer 100 hele kleine naaldjes, zo dun als een wimper. Deze naaldjes bevatten eiwitten die de bloedsuiker kunnen meten. Is deze te hoog, dan laten de naaldjes insuline los.

Negen uur

De eerste resultaten zijn gepubliceerd. Bij muizen met diabetes type 1 zorgde de patch tot zeker 9 uur voor een verlaging van de hoge bloedsuiker. De sticker kan zo worden afgesteld dat het de bloedsuiker alleen binnen bepaalde grenzen in actie komt. Er is dus geen angst voor een te lage bloedsuiker door overdosering van insuline.

De eerste resultaten zijn veelbelovend en de volgende stap is het testen van de sticker op mensen. Het ultieme doel is dat de sticker een paar dagen meegaat.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.